Hust gost seminara u Podgorici
Ernesto Hust

Crnogorska akademija borilačkih vještina

Hust gost seminara u Podgorici

Crnogorska akademija borilačkih vještina organizacijom seminara, čiji je gost trofejni borac Ernesto Hust, želi da pruži stručnu podršku crnogorskim trenerima i takmičarima u tehničko-taktičkoj i kondicionoj pripremi, kazao je izvršni direktor te asocijacije Nemanja Marković.

Akademija je organizator dvodnevnog seminara u Podgorici, čiji je predavač i demonstrator bio legendarni borac, četvorostruki pobjednik finalnog turnira K1 u Tokiju. Marković očekuje da će dolazak Husta može ostvariti poztitivne efekte na dalji razvoj K 1 sporta u Crnoj Gori.

“Odlučili smo se da u saradnji sa Hustom organizujemo seminar, koji će na specifičan način našim trenerima i takmičarima omogućiti da steknu nova znanja, vještine i navike i da grade nova iskustva po ugledu na holandsku školu kik boksa”, rekao je Marković na konferenciji za novinare.

On je kazao da je seminar sastavni dio projekta Stručna podrška crnogorskim trenerima.

“Predviđeno je da se u oviru projekta pojave značajna imena K1, ali i ostalih borilačkih sportova, na javnim seminarima i tribinama. U skladu sa najmodernijom trenažnim tehnologijama i naučnim saznanjima omogućićemo da sve ono što je aktuelno u okruženju bude predstavljeno i kod nas”, rekao je Marković.

Hust je tokom karijere, koja je trajala od 1983. do 2006 godine, 11 puta učestvovao na završnom K1 turniru, a trofej je osvojio četiri puta 1997, 1999, 2000. i 2002, a dva puta je bio K2 šampion 1993. i 1994. godine Karijeru je završio na finalnom K1 turniru 2006. godine, nakon čega se posvetio trenerskom poslu i održavanju seminara širom Evrope. Radio je kao trener sa Polom Slovinskim, Ašvinom Balrakom, Tajron Spongom i Fedorom Emelianenkom, a bio je i jedan od članova tima UFC borca Antonija Hardonka.

“Drago mi je što sam došao u Crnu Goru i moji utisci su pozitivni. Crnogorski borci mogu dosta da nauče od mene. Cilj mi je da na seminarima ljudima pokažem moj način treniranja, nadajući se da ću ih učiniti boljim borcima. Cilj mi je da budu dobri treneri i da mogu iskoristiti neke tehnike i trikove koje sam im pokazao", rekao je Hust.

Hust je kazao da će biti srećan ukoliko bude čuo da je neko od boraca iz Crne Gore koristi njegovu tehniku.

“Goran Radonjić je imao fenomenalnu karijeru, zajedno smo trenirali u Holandiji i vidio sam da ima dovoljno tehnika i vještina da postane vrhunski sportista. Nijesam siguran da li će se to desiti zbog njegovog biznisa, ali mislim da bi za sport u Crnoj Gori to bilo dobro", rekao je Hust.

Radonjić i džudista Davor Vuković, koji je zbog povrede rano završio karijeru, u ime organizatora uručili su Hustu Zlatni pojas i Zlatnu rukavicu, u znak zahvalnosti za doprinos razvoja K1 u Crnoj Gori.

Najavljeno je da će to biti tradicionalna priznanja i da će biti dodjeljivana najuspješnim domaćim i inostranim borcima, koji će u perspektivi popularisati misiju Akademije. Radonjić je kazao da je Hust "živa legenda" K1 sporta i da je jedan od najboljih boraca svih vremena.

"Veliko mi je zadovoljstvo što je u Podgorici održao seminar. Odradio je trening pred oko 40 polaznika, a momci su imali priliku da vide nove stitlove i tehnike K1 borbi. Imali su priliku da uče od velikog šampiona kojeg su do sada imali prilike da vide samo na TV", rekao je Radonjić.

Vlasnik kompanije Proteini.si Crna Gora, generalnog sponzora manifestacije, Vladan Šljukić kazao je da je ta firma kao društveno odgovorna, prihvatila poziv Akademije da pomogne dolazak jednog od najvećih atleta koji su ikada došli u u Crnu Goru.

"Vjerujem da je njegov dolazak snažan inpuls svim sadašnjim i budućim takmičarima i trenerima koji će prenijeti i učiniti crnogorske borce još boljim i reprezentativnijim na velikim takmičenjima", rekao je Šljkić.

On je kazao da će Proteini.si Crna Gora i dalje podržavati sjajne sportiste i akcije koje doprinose da se crnogorski sport podigne na viši nivo. Saopšteno je da je za seminar prijavljeno 50 učenika, iz Crne Gore i zemaalja okruženja.

Seminar je dio projekta Stručna podrška crnogorskim trenerima - Aktuelna pitanja, dileme i odgovori, koji za cilj ima stručnu podršku i edukaciju trenera i takmičara iz 14 nacionalnih sportskih saveza borilačkih sportova. (Portal Analitika)