Nikšić: Više od hiljadu porodica traži pomoć Crvenog krsta
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Nikšić: Više od hiljadu porodica traži pomoć Crvenog krsta

Oko 1.400 porodica i pojedinaca iz Nikšića ispunjavaju uslove Crvenog krsta o dodjeli pomoći.

Nikšić je od bogatog industrijskog grada došao do velikog broja stanovnika koji su u stanju socijalne potrebe, a podaci Crvenog krsta Nikšić to i potvrđuju.

Kako je kazao Goran Damjanović iz Crvenog krsta za Radio Crne Gore, ne može se po definiciji gladi reći da u gradu pod Trebjesom ima previše gladnih, ali zato ima ogroman broj pojedinaca i porodica koji su u stanju socijalne potrebe.

- Svake godine se spiskovi uvećavaju - dodao je on.

Damjanović kaže da Crveni krst svakodnevno pomaže najugroženije. Česte su humanitarne akcije, dodjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama, kao i donacije odjeće i obuće.

- Svakodnevno pratimo stanje na terenu. Gledamo ukupnu sliku te porodice i pojedinca i na taj način djelujemo. Povećana su neka primanja, tu su i dječiji dodaci. Penzionerima su povećane penzije, a preko 30 odsto na našim spiskovima su bili penzioneri, usamljena lica. Tako da po tom pitanju možemo da kažemo da je situacija bolja - pojašnjava Damjanović.

Posebnu pažnju, kako navodi, treba posvetiti višečlanim porodicama u stanju spocijalne potrebe. Neophodno je, kaže Damjanović, sistemski djelovati, a tu treba da je i država na potezu. 

- Premala su socijalna primanja i tu jednostavno reforma nije uradila posao kako treba. Ne možemo više da se oslanjamo na neke planove i programe prije šest-sedam godina, jer je sve poskupilo. Smatram da svaka porodica koja prima materijalno obezbjeđenje porodice, dobija samo pomoć da preživi. I dok je god takva situacija imaćemo problem. To povećanje mora da bude značajno - istakao je Damjanović.

Crveni krst kao organizacija nastaviće svoju misiju: da izađe u susret svima kojima je pomoć nepohodna.

- Hvala Bogu na dobrim ljudima. Crveni krst i dan danas okuplja dobre ljude. Mi smo prošle i ove godine uspjeli, zahvaljujući donatorima i inicijativi predsjednika Jakova Milatovića da pokrijemo oko 80 odsto potreba za hranom i higijenom sa naših spiskova. Pozivam sve da se uključe u te inicijative jer tako možemo da pomognemo. Zajedničkim radom možemo mnogo postići - zaključio je Damjanović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.