Milatović sa Štanmajerom: Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Cilj susreta ubrzanje puta Crne Gore u EU

Milatović sa Štanmajerom: Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović otpočeo je zvaničnu posjetu Saveznoj Repubici Njemačkoj na poziv predsjednika te zemlje Frank-Valtera Štajnmajera.

Milatović će biti dočekan sjutra uz najviše državne počasti u dvorcu Belvi gdje je predviđen tet-a-tet sastanak Milatovića i Štajnmajera a zatim i bilateralni sastanak delegacija dvije države.

Teme razgovora biće jačanje bilateralne političke i ekonomske saradnje između država kao i podrška Njemačke, kao značajnog partnera i saveznika, ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

Uoči susreta sa Štajnmajerom, Milatović se večeras sastao sa predstavnicima Istočnog odbora njemačke privrede na temu jačanja ekonomske saradnje između dvije države.

“Zainteresovani smo za privlačenje njemačkog kapitala u tzv. greenfield investicije, intenziviranje privredne saradnje i organizovanje poslovnih foruma, kao i jačanje trgovinske razmjene u narednom periodu”, poručio je predsjednik Milatović.

On je kazao da je Crna Gora veoma zainteresovana za otvaranje predstavništva Njemačke privredne komore u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Hamburg port consultinga, kao i kompanije iz ICT, farmaceutskog i energetskog sektora. Fokus razgovora bio je na transportnoj infrastrukturi - Luci Bar, telekomunikacijama i energetici.

Predstavnici njemačke privrede, među kojima i onih preduzeća koja već posluju u Crnoj Gori poput Telekoma i Stada, saopštili su kako postoji značajno interesovanje tih kompanija za ulaganje u Crnu Goru. Najavili su dolazak biznis delegacije iz Njemačke u našu zemlju početkom naredne godine i poručili da žele da grade institucionalno partnerstvo i da pomognu evropske integracije naše zemlje. Zahvalili su se predsjedniku Milatoviću na pragmatičnom pristupu i prilici da od prvog čovjeka države čuju o perspektivama Crne Gore.

Milatović je istakao da je nedavno formirana nova crnogorska Vlada koja će raditi na uklanjanju svih prepreka sa ciljem privlačenja novih investicija.

Istočni odbor njemačke privrede svake godine stipendira studente završnih godina i tek svršene studente iz zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora trenutno broji preko 35 alumnista ovog programa koji su obavljali praksu u nekoj od njemačkih kompanija. Predstavnici udruženja su iskazali očekivanje da će se broj korisnika stipendija iz Crne Gore povećati.

U okviru posjete Njemačkoj predsjednik Milatović biće sjutra gost i Njemačkog društva za vanjsku politiku.

Boravkom u Berlinu on nastavlja započeti niz posjeta prijestonicama država Evropske unije sa ciljem ubrzanja evropskih integracija naše zemlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.