Ruske rakete Cirkon plove ka američkoj obali?

Ruske rakete Cirkon plove ka američkoj obali?

Ruski ratni brod naoružan raketama Cirkon plovi ka američkoj obali sa "nezaustavljivim“ hipersoničnim raketama, piše The Sun, pozivajući se na izveštaje NATO-a sa terena.

Fregatu "Admiral Gorškov“ sa vođenim projektilima pomno prati mornarica NATO-a. Ruski ratni brod je naoružan raketama Cirkon koje mogu da dostignu brzinu od 10.700 kilometara na sat, devet puta veću od brzine zvuka, i može da nosi nuklearno oružje. Fregata nosi i rakete Kalibr koje je Rusija koristila u agresiji na Ukrajinu.

Prema nepotvrđenom izvještaju ruskog Telegram kanala, brod je primijećen na radaru u međunarodnim vodama Atlantskog okeana, ali na udaljenosti u dometu američke obale. Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ovu informaciju, koja je objavljena nakon što je britanska Kraljevska mornarica presrela rusku fregatu u Lamanšu početkom ovog mjeseca.

Odlazak ove fregate iz arktičke pomorske baze Severomorsk 4. januara ruski predsjednik Vladimir Putin je pozdravio kao "važan, ako ne i izuzetno značajan događaj”. On je jasno stavio do znanja da je misija ove fregate da pokaže snagu Zapadu. On se takođe hvalio da NATO nije dorastao najnovijoj generaciji ruske hipersonične vatrene moći.

- Nijedna zemlja nema ništa slično Cirkonu. Siguran sam da će tako moćno oružje omogućiti pouzdanu zaštitu Rusije od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbjeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje, rekao je tada Putin.

Moskva se ranije hvalila da je ova fregata "najopasniji neprijatelj ratnih brodova u svjetskim okeanima“. Prošle godine, projektil Cirkon je probno ispaljen sa "Admirala Gorškova“ u Barencovom moru i pogodio je cilj udaljen 1.000 kilometara u Bijelom moru. Kapetan fregate Igor Krohmal je tada rekao: "Niko neće vidjeti lansiranje rakete i njen let“. Vidjeće to tek kada pogodi metu“.

Fregata 'Admiral Gorškov' je u ovoj misiji trebalo da isplovi u Indijski okean, a sledećeg mjeseca se očekuje da učestvuje u zajedničkim vojnim vježbama sa kineskom i južnoafričkom mornaricom u blizini luka Durbana i Ričards zaliva u južnoafričkim vodama.

Kurir.rs/MONDO

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.