Ilustracija

Ruski diplomata poručio

"Granate s uranijumom tretiraćemo kao prljave nuklearne bombe"

Isporuku zapadnih granata sa uranijumskim jezgrom Ukrajini Moskva će tretirati kao upotrebu prljavih nuklearnih bombi, izjavio je šef ruske delegacije na bečkim pregovorima o vojnoj bezbjednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

"Upozoravamo zapadne sponzore kijevske vojne mašine da ne podstiču nuklearne provokacije i ucjenu. Znamo da su tenk 'Leopard 2', kao i pešadijska borbena vozila 'Bredli' i 'Marder', naoružani projektilima sa uranijumskim jezgrom, čije korišćenje dovodi do kontaminacije područja, kao što se desilo u Jugoslaviji i Iraku", rekao je Gavrilov na Forumu OEBS-a o bezbjednosnoj saradnji.

Gavrilov je dodao da će Moskva, "ako Kijev dobije takve granate za tešku vojnu opremu NATO-a, smatrati to upotrebom prljavih nuklearnih bombi protiv Rusije, sa svim posljedicama koje proizlaze iz toga", prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

Njemački kancelar Olaf Šolc odlučio je poslije višemjesečnih pregovora, pod pritiskom NATO saveznika i koalicionih partnera, da ipak isporuči tenkove 'Leopard 2' Ukrajini i da dozvoli partnerskim zemljama da ih i one pošalju Kijevu. Ukrajina bi ove godine mogla da dobije do 100 najsavremenijih tenkova njemačke proizvodnje, što je trećina od broja koji je tražila.

Poslije popuštanja Berlina, danas su i SAD odlučile da pošalju Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams".

Uoči objavljivanja američke odluke, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da će tenkovi "M1 Abrams", ako ih SAD isporuče Ukrajini, "izgorjeti kao i svi ostali", prenijela je agencija Rojters.

"Uvjeren sam da mnogi američki stručnjaci razumiju apsurdnost ove ideje. Ti tenkovi će izgorjeti kao i svi ostali. Samo što oni mnogo koštaju, a to će prije svega pasti na pleća evropskih poreskih obveznika", kazao je Peskov.

Peskov je juče upozorio da isporuka njemačkih tenkova "Leopard" Ukrajini "ne nagovještava ništa dobro", navodeći da će to "ostaviti neizbirisiv trag" u rusko-njemačkim odnosima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.