Termini uvijek popunjeni, zdravstveni sistem tjera pacijente kod privatnika
Klinički centar Crne Gore

Pregled kod kardiologa se čeka mjesecima, iz KCCG navode da imaju pune ruke posla

Termini uvijek popunjeni, zdravstveni sistem tjera pacijente kod privatnika

Na pregled kod kardiologa u najboljem slučaju građani čekaju dva do tri mjeseca, a nekad se dešava da tu zdravstvenu uslugu ne mogu da ostvare ni pola godine. Ovo izaziva revolt kod građana koji finansiraju zdravstveni sistem, a uz to i preglede kod privatnika jer uslugu u javnom zdravstvu ne mogu da dobiju u dogledno vrijeme.

Iskustvo

Pacijent koji je prije nekoliko godina imao akutni infarkt miokarda, a koji se obratio redakciji Pobjede, kazao je da već tri mjeseca “dreždi“ kod izabranog doktora i čeka da se termini za kardiologa u Kliničkom centru Crne Gore otvore, ali zalud.

“Ja sam teški bolesnik, imao sam velikih problema sa srcem. Ne mogu da ostvarim uslugu koju plaćam, već mi predlažu da glumim da mi je lošije stanje nego što jeste da bih preko Urgentnog centra došao na pregled. Neću to da radim u ovim godinama i da uzimam mjesto nekome kojem se bore za život. Hoću da pregled zakažem regularnim putem u razumnom roku jer na to valjda imam pravo“, ispričao je Podgoričanin koji se prije nekoliko dana požalio redakciji Pobjede.

Prema njegovim riječima, ljekar je naveo da najkasnije svakih devet mjeseci mora da ide na pregled kod kardiologa, ali, kako ističe, ne može da ostvari uslugu jer mu izabrana doktorica u Domu zdravlja na Zlatici kaže da je termin uvijek popunjen i da jednostavno nema načina da mu zakaže.

Druga strana

Iz KCCG tvrde drugačije – da termina ima.

Direktor Poliklinike KCCG dr Rifat Međedović navodi da termine otvaraju redovno, te da su od 1. januara tekuće godine do danas ukupno, samo u prvoj smjeni, uradili 303.445 ambulantnih specijalističkih i supspecijalističkih pregleda i dijagnostičkih procedura, od čega oko 18.000 u kardiološkim ambulantama i kabinetima.

Međedović navodi da su 2. septembra ove godine otvoreni, odnosno pušteni kao dostupni za zakazivanje, termini za oktobar, novembar i decembar.

“To su termini u redovnom radu za specijalističke i supspecijalističke preglede i dijagnostičke procedure koje se obavljaju u Kliničkom centru Crne Gore. Osim toga, krajem prethodnog mjeseca i početkom tekućeg mjeseca se “otvaraju“ termini za dopunski rad i kada su u pitanju specijalistički i supspecijalistički pregledi i dijagnostičke procedure za nastupajući mjesec, putem kojih se takođe pacijenti mogu zakazati od strane izabranog ljekara“, pojašnjava Međedović.

Ukoliko se radi o hitnim stanjima, ističe da su pregledi specijalista i konsultacije odgovarajućih supspecijalnosti dostupni preko Urgentnog centra KCCG 24 sata dnevno.

Iako KCCG tvdi da termina ima, i oni se zaista otvaraju, postavlja se pitanje da li ih zapravo ima dovoljno za sve pacijente koji imaju određeni problem.

Da se ti termini koji su pušteni od strane KCCG vrlo brzo zauzmu, kazala je Pobjedi načelnica organizacione cjeline Izabrani doktor za odrasle u Domu zdravlja Podgorica dr Rosa Brinić.

“Termini za preglede u kardiološkoj ambulanti uglavnom budu pušteni krajem mjeseca, ali s obzirom na to da je izuzetno veliko interesovanje za preglede u istoj relativno brzo se ti termini popune“, navodi Brinić.

Kaže da je prijedlog da se pacijenti interesuju svake sedmice tako što će da pozovu izabranog ljekara i da pitaju da li ima termina za pregled u kardiološkoj ambulanti.

Ovaj problem već dugo se provlači, Pobjeda je u nekoliko navrata pisala o listama čekanja koje su duge i koje zabrinjavaju naše građane jer oni uslugu ostvaruju uglavnom privatno. Ipak, niko ne navodi rješenje, samo kažu da je pacijenata puno te da oni imaju pune ruke posla.

U privatnim klinikama i ordinacijama za ultrazvuk srca građani moraju da izdvoje 50 eura, kao i za pregled kardiologa. Žale se da novca nemaju, ali često nemaju ni izbora jer im pregled treba pod hitno, a uslugu ne mogu da ostvare.

Iz KCCG često su ranije ukazivali da termina nema jer se pacijenti ne pojave u zakazano vrijeme.

Ipak, treba uzeti u obzir da su ti pacijenti čekajući specijalistički pregled i neku specijalističku proceduru i po nekoliko puta završavali u Urgentnom centru ili da su na kraju uspjeli da izdvoje novac i da odu na pregled privatno.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.