Ugovara se borba koju svijet čeka više od 20 godina? Da li je vrijeme da konačno dobijemo neprikosnovenog prvaka svijeta u boksu?
"Kralj Cigana" i Usik najbliži organizovanju meča

Ugovara se borba koju svijet čeka više od 20 godina? Da li je vrijeme da konačno dobijemo neprikosnovenog prvaka svijeta u boksu?

Boks u 21. vijeku i dalje nema neprikosnovenog prvaka teške kategorije, a djeluje je da je borba koja bi ga iznjedrila bliže nego ikada u prethodnoj deceniji. Bob Arum, direktor promocije "Top renk“, koja zastupa Tajsona Furija, izjavio je da je imao preliminarne razgovore sa predstavnicima ukrajinske zvijezde Aleksandra Usika.

Usik se priprema za 20. avgust i meč koji će u Džedi imati sa Britancem Entonijem Džošuom. Bokser sa Krima će u ovom revanšu braniti pojaseve svjetskog šampiona u verzijama WBA, WBO i IBF, koje je Džošui oduzeo prethodnog septembra na stadionu Totenhema u Londonu.

Preostali "veliki“ pojas u teškoj kategoriji drži "Kralj Cigana“ Fjuri, on ga je prošlog maja odbranio lako nokautiravši sunardonika Dilijana Vajta.

"Nadam se da će Usik pobijediti jer sam razgovarao sa njegovim predstavnicima. Mislim da oni jedva čekaju meč sa Tajsonom Fjurijem. Nadam se da ćemo taj meč moći da organizujemo u decembru ili početkom 2023. godine. Samtram da je Usik favorit protiv Džošue u revanšu – talentovaniji je i brži, ali sam svjestan da i Entoni ima svoje šanse“, izjavio je 90-godišnji Bob Arum, koji je uticajan u svijetu boksa još od početka sedamdesetih, kada je ugovarao meč Muhameda Alija i Džoa Frejzera.

Ukoliko Usik pobijedi Džošuu, potencijalna borba Usika i Fjurija pobjedniku bi donijela sva relevantna priznanja u svijetu boksa – WBA, WBO, IBF, WBC pojaseve, titulu časopisa "Ring“, kao i zvanje linealnog prvaka svijeta.

Lenoks Luis je 1999. godine pobjedom nad Ivanderom Holifildom objedinio sva tri pojasa koja su se smatrali velikim u to vrijeme (WBO postaje jedan od najvećih tek 2004, kada ga je popularizovao Bernard Hopkins). Ipak, Luisova neprikosnovena vladavina nije dugo trajala, jer mu je zbog administrativnih prepreka oduzeta WBC titula.

Najbliže statusu neprikosnovenog prvaka u 21. vijeku stigao je Vladimir Kličko tokom svoje impresivne serije odbrana svjetskih titula, ali ni u jednom trenutku nije objedinio sva četiri pojasa jer je WBC šampion u najvećem dijelu Vladimirove dominacije bio njegov rođeni brat Vitalij, danas gradonačelnik Kijeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.