Ilustracija

EU zvaničnik

"Nova metodologija nije ostvarila cilj"

Nova metodologija pregovore EU sa zemljama kandidatima, nije ostvarila ono što joj je bio cilj, a to je da ojača integracija ovih zemalja što prije. To je na brifingu za medije poručio jedan od evropskih zvaničnika, ističući da se EU nadala da će usvajanjem ovakvog načina pregovaranje zemlje biti bogatije i pespektivnije.

Kada je nova metodologija pregovora sa EU usvojena, duh i ideja je bio da ojača integracije što zemalja kandidata što prije. Nisam siguran da smo to uspjeli da to uradimo. Kada pogledate brojke, kada pogledate integracije u ekonomskom smislu na Zapadnom Balkanu, nećete vidjeti progres i obećanje EU da će zemlje biti bogatije i imati više blagostanja – kazao je EU zvaničnik uoči današnje sjednice Evropskog savjeta na kojoj će se između ostalog govoriti i o proširenju EU.

Crna Gora je u maju 2020. prihvatila pregovaranje sa EU po izmijenjoj, novoj metodologiji.

"Nova metodologija sama po sebi ne može niti usporiti niti ubrzati proces, ali nam daje dobru platformu koju možemo jako dobro iskoristiti za intenziviranje reformskih procesa i intenzivniju komunikaciju sa zemljama članicama, tako da ćemo, koristeći ove elemente, biti u prilici da na efikasniji način intenziviramo reforme",  poručeno je tada iz Vlade.

Crnoj Gori je u procesu pristupnih pregovorao otvorila sva poglavlja, ali zadnjih tri godine nije zatvorila nijedno.

Novom metodologijom Evropske komisije omogućuje se zaustavljanje ili povratak na početak u pristupnim pregovorima u slučajevima kada države kandidati ne napreduju u bilo kojem polju koje se obuhvata u pristupnom procesu.

Prije sjednica Savjeta biće održana i posebna sjednica sa zapadno balkanskim liderima, a Crnu Goru predstavljaće predsjednik zemlje Milo Đukanović.

Uoči današnje sjednice, predsjednik EU Savjeta Šarl Mišel, kazao je da je procesu proširenja EU potrebno dati novu energiju i unaprijediti integraciju partnera sa Zapadnog Balkana.

"Zapadni Balkan je važan za EU, a EU je važna za Zapadni Balkan. Zato moramo ponovo pokrenuti proces proširenja i unaprijediti integraciju naših zapadno-balkanskih partnera. Sastaćemo se sa njima prije današnje sjednice Savjeta" istakao je Mišel u pismu liderima članica EU.

Mišel je u pismu poručio i da su mir, bezbjednost i prosperitet u međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima vrijednosti koje EU dijeli s drugim evropskim partnerima.

"Uz rat u Evropi, preduzeli smo akciju bez presedana, projektujući EU geopolitički uticaj. Sada moramo da preduzmemo dalje korake da ojačamo sigurnost i stabilnost", kazao je Mišel.

IZVOR: POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.