Izraelski poslanici na preliminarnom glasanju raspustili Vladu: Put ka novim izborima otvoren
Ilustracija

Izraelski poslanici na preliminarnom glasanju raspustili Vladu: Put ka novim izborima otvoren

Izraelski poslanici glasali su za raspuštanje parlamenta u tzv. okviru preliminarnog glasanja, čime se otvara put petim po redu opštim izborima za nešto više od tri godine.

Ovo glasanje je prvo u nizu prije zvaničnog raspuštanja vlade.

Glasalo se dva dana pošto je premijer Izraela Naftali Benet saopštio da raspušta krhku vladajuću koaliciju od osam ideološki različitih partija, samo godinu dana pošto je položila zakletvu.

Bila je to istorijska koalicija koja je smijenila dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, vođu konzervativnog Likuda.

U njoj su partije posvećene rješenju sukoba sa Palestincima po modelu dvije države, ultranacionalisti koji se protive palestinskoj državi i mala islamska stranka, prva arapska u izraelskoj vladi.

Za predlog zakona o raspuštanju parlamenta glasalo je 110 od 120 članova Kneseta.

Da bi se parlament konačno raspustio potrebno je da se o predlogu zakona glasa još nekoliko puta. Očekuje se da će se to desiti naredne nedelje.

Kada predlog bude usvojen Benet će funkciju premijera predati svom glavnom koalicionom savezniku Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ješ atid (Ima budućnosti).

Novi izbori, kako se predviđa, biće održani u oktobru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.