U Portonovom snimljene prve scene filma „Živi i zdravi“
Foto: Maja Nedović

Atraktivna lokacija svojim šarmom i duhom Mediterana dočarala atmosferu u živopisnoj komediji

U Portonovom snimljene prve scene filma „Živi i zdravi“

Prve scene dugometražnog igranog filma „Živi i zdravi“, hercegnovskog scenariste i reditelja Ivana Marinovića snimljene su u Portonovom, atraktivnoj lokaciji koja je svojim šarmom i duhom Mediterana dočarala atmosferu u ovoj živopisnoj komediji.

Priča počinje kada Dragana, buntovna mlada odluči da ne želi da se uda, dva dana pred vjenčanje. Njen lik tumači Tihana Lazović iz Hrvatske, a mladoženju Moma igra novljanski glumac Goran Slavić. Tu su i brojni drugi poznati glumci, pa kuma igra Goran Bogdan, mladoženjine roditelje igraju Snježana Sinovčić Šiškov iz Splita i Momčilo Pićurić iz Podgorice. Sa mladine strane su tu njeni roditelji, srpska glumica Mirjana Joković i novljanski glumac Dejan Đonović, dok njenu kumu igra Dragana Dabović, takođe iz Herceg Novog.

Reditelj i scenarista Ivan Marinović kazao je da se flm bavi svadbom, generacijom milenijalca i njihovim odlukama i dilemama o stupanju u brak i formiranju porodice.

FotoMajaMedi6

Foto: Maja Nedović

„Uvijek kroz rad prikupljam anegdote, likove uz koje sam odrastao, a volim i da obradim prostor u kojem živim, a to su konkretno Boka, Herceg Novi, Luštica. Mislim da je to zanimljiv univerzum za kinematografiju, kojeg se držim“, naveo je Marinović.

Gotovo cijeli film se snima na teritoriji Herceg Novog, a sami početak je u Portonovom.

„Jako smo srećni što smo dobili podršku Portonovog. Vjerujem da će film biti vrlo afirmativan za grad i za Crnu Goru. Riječ je o komediji, o filmu koji će biti lijep, estetski...Projekat je vrlo ambiciozan, kolektivno su velika očekivanja. Imamo sve preduslove da film bude gledan, a meni je cilj da snimim duhovitu i dirljivu priču koja će dugo da traje, i kojoj će se publika vraćati više puta“, poručio je Marinović.

Jedan od pokrovitelja filma je Portonovi, pa menadžerka za marketing i komunikacije Adrijana Husić ističe da je za Portonovi, ali i za Crnu Goru, interesantno pozicionirati se na mapi destinacija koje su prepoznate kao zanimljive lokacije za snimanje filmova.

„Nama je veliko zadovoljstvo što se film Ivana Marinovića „Živi i zdravi“ snima u Portonovom, i što će i Portonovi, ali i lokacije širom Herceg Novog biti dio ove priče. Vjerujemo da je ovo jedan od načina kako možemo da dodatno promovišemo Crnu Goru i sve ono što kao destinacija nudimo. Upravo ovaj film, kao i neke druge saradnje koje pokrećemo, pokazuju da smo na pravom putu, i da Crna Gora ima veliki potencijal kada je riječ o filmskoj industriji“, kazala je Husić.

Tihana Lazović koja tumači glavni ženski lik, kazala je da je izuzetno zadovoljna filmskom ekipom, kao i da je prvi put u Portonovom, te poručuje da je srećna što će tokom snimanja imati mogućnost da bolje upozna Crnu Goru, budući da je crnogorskog porijekla.

„Jako sam uzbuđena, svi su pozitivni, mislim da ćemo uživati. Ja tumačim lik Dragane, mlade žene u kasnim dvadesetim godinama, koja kao sve mlade žene koje dođu u te godine osjeća pritisak patrijarhalnog društva i familije da se ona sada mora ostvariti kao supruga i majka. U vezi sa tim, Dragana ima pitanja na koja nije dobila odgovor ni od društva, ni od porodice, i ona je u nekoj borbi između onoga šta ona želi i osjeća, i onoga šta društvo od nje očekuje“, otkrila je Lazović.

FotoMajaMedi

Foto: Maja Nedović

Većinski crnogorski film koji producira Adriatic Western, „Živi i zdravi“ su ko-produkcija sa još pet zemalja. Partneri su Sense Produkcija iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Sjeverene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Marija Stojanović koja je glavni producent filma, poručila je da je ovo „pravi jugoslovenski film“, a podržan je i od stane panevropskih fondova – Kreativne Evrope (Media) i EU komisije (Eurimaž).

„Posebno mi je zadvoljstvo da se zahvalim lokalnoj samoupravi, Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji HN i Portonovom koji, osim što nas je zdušno podržao, takođe nas je i ugostio“, kazala je Stojanović.

Poručila je da vjeruje da će zajedničkim snagama uspjeti da naprave dobar film.

„Projekat razvijamo već pet godina. Mislim da smo obavili sve neophodne pripreme i da su se stekli uslovi za šestonedjeljno snimanje koje nam predstoji na potezu Herceg Novi – Igalo, početak u Portonovom, a kasnije se selimo na Lušticu gdje će se ta fantastična svadba odviti“, dodala je Stojanović.

„Živi i zdravi“ su već tokom razvoja osvojili dve nagrade: Krzysztof Kieslowski nagrada za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala.

 Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Sjeverne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.