Zijah Sokolović u Podgorici:  U ovim vremenima praviti novo pozorišt je jedan civilizacijski pomak

Zijah Sokolović u Podgorici: U ovim vremenima praviti novo pozorišt je jedan civilizacijski pomak

Nakon kraće pauze izazvane koronavirusom, Podgorica ima čast da po drugi put ugosti festival RUTA (Regionalna unija teatara), a ovoga puta i da gostima pokaže novi dom Gradskog pozorišta.

“Podgorička publika ovih dana ima priliku da uživa u najboljim predstavama sa prostora bivše Jugoslavije, a mi smo iskoristili taj trenutak da se našim uvaženim gostima, među kojima su Zijah Sokolović, Jug Radivojević, Gordana Boban i druga velika imena regionalnog teatra, pohvalimo činjenicom da Podgorica uskoro dobija novu zgradu Gradskog pozorišta. Sudeći po njihovim reakcijama mislim da zbilja imamo razloga da budemo ponosni, jer u ovom trenutku ovo je jedino pozorište koje se gradi u Evropi, odnosno, prvo pozorište koje se gradi iz temelja poslije više decenija”, kazao je gradonačelnik dr Ivan Vuković.

“U ovim vremenima, gdje smo zaokupljeni nekim opštim, svjetskim i civilizacijskim problemima praviti novo pozorište, ne renovirati staro, je jedan civilizacijski pomak. Ovo je jedno civilizacisjko, građevinsko, ali i političko ludilo, da se čovjek odredi da na ovakav način nešto novo napravi”, kazao je Zijah Sokolović i dodao da mu je posebno drago što je očigledno da se ova zgrada pozorišta ne gradi radi otvaranja, nego radi predstava koje će se igrati.

Novazgradagradskogpozorita

O važnosti ovog projekta govorio je i Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog  pozorišta, koji ističe da postojanje pozorišta mijenja opis svakog grada i utiče na odrastanje njegovih najmlađih stanovnika.

 “Pozdravljam napor gradske uprave jer nova lokacija, nova zgrada i jedan potpuno novi ambijent, predstavljaju veliki benefit. Tek će vrijeme i godine pokazati koliki je benefit za sam grad i publiku u Podgorici, i za sve nas koji dolazimo, da postoje optimalni, tehnički uslovi za izvođenje predstava. Čestitam na ovom naporu i ulaganjima, i siguran sam da ćemo sledeću RUTU u isto ovo vrijeme iduće godine održati na ovoj sceni, na veliko zadovoljstvo svih nas,” kazao je Radivojević.

Glumica Gordana Boban kazala je da, nažalost, živimo u vremenu u kom se kultura toliko marginalizuje, čak se i gurmula sa margina društva, te da je izgradnja nove zgrade Gradskog pozorišta ogroman poduhvat.

“Ja od srca čestitam svim ljudima koji su imali puno hrabrosti, volje, želje i entuzijazma da nađu način da finansiraju ovako prekrasnu zgradu budućeg Gradskog pozorišta Podgorice. Od srca vam čestitam, i jedva čekam da zaigram u ovom pozorištu”, poručila je glumica.

Dušan Kovačević, umjetnički direktor Gradskog pozorišta, istakao je da je kolege s pravom vrlo emotivno reaguju na ovaj predivni objekat  koji mnogo znači za glumce, publiku, ali i sam grad, te da je jako srećan i ponosan što je dio priče stvaranja i otvaranja jednog novog pozorišta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.