Plenković posjetio Hrvate u Crnoj Gori i izrazio podršku
Foto: Andrej Plenković

Plenković posjetio Hrvate u Crnoj Gori i izrazio podršku

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je boravio u kratkom posjetu Crnoj Gori, gdje je sudjelovao na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi. Hrvatska je bila domaćin sastanka na vrhu SEI –ja u prosincu 2018. S premijerom Plenkovićem u Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

U Zračnoj luci Tivat predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića dočekali su Tomislav Pavković, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.

Nakon sastanka u Budvi, hrvatska delegacija je posjetila Generalni konzulat RH u Kotoru, gdje su se susreli s generalnom  konzulicom Jasminkom Lončarević. Podsjećamo, zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu te na veliko zadovoljstvo kako za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, tako i za ostale građane, zgrada je obnovljena prošle godine.

Premijer Plenković se sa suradnicima susreo  i  s mons. Ivanom Štironjom, kotorskim biskupom te obišao katedralu sv. Tripuna.

„Ono što je važno – imali smo bilateralni sastanak s premijerom Krivokapićem, koji nas je izvijestio o stanju u Crnoj Gori. Istaknuli smo značaj rješavanja niza rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, raspada SFRJ, koja su na dnevnom redu, a isto tako o jačanju položaja Hrvata ovdje u Crnoj Gori. Razgovarali smo i s  kotorskim biskupom. On nam je također uz naše predstavnike u Veleposlanstvu i generalnu konzulicu pojasnio  položaj Hrvata“– istakao je Plenković u Kotoru.

Nakon posjeta  Generalnom konzulatu i Biskupiji, delegacija je posjetila Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća,   izrazio  je  zahvalnost premijeru  na dolasku i značaj posjeta Domu kulture.

Premijer je istakao koliko je važno očuvanje  hrvatskog identiteta te kazao kako hrvatska manjina u Crnoj Gori ima  čvrstu i snažnu potporu hrvatske Vlade i države. Također,  kazao  je da je u planu značajno  povećanje proračuna   za Središnji državni ured za  Hrvate izvan RH. Samim tim će se realizirati projekti od značaja, a  osvrnuo se i  na pitanje vlasništva Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux.

Predsjednik HGI – ja  Adrijan Vuksanović je pozdravio goste te se prisjetio i nedavnog susreta s premijerom u Zagrebu te zahvalio na izdvojenom vremenu da se susretne  s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i pored činjenice da je imao dinamičan raspored s vrlo malo vremena.

„Odlični odnosi koje hrvatska zajednica ima s Republikom Hrvatskom, koji se ogledaju i u redovitim susretima s državnim vrhom, su naše ohrabrenje u misiji koju vršimo“ naglasio je Vuksanović, poručili su iz Hrvatske građanske inicijative.

Susretu u Donjoj Lastvi je nazočila i generalna konzulica Lončarević.

Posjet premijera Plenkovića je dokaz snažne podrške Hrvatima u Crnoj Gori, koja je permanentna i intenzivna.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.