Ljudska prava OSI moraju biti prioritet i doživjeti prosperitet u društvu
Ilustracija

Ljudska prava OSI moraju biti prioritet i doživjeti prosperitet u društvu

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez slijepih Crne Gore podsjetio je cjelokupnu javnost i donosioce odluka na prava, zahtjeve, mogućnosti i potencijale osoba s invaliditetom, ali i na činjenicu da naše društvo obiluje složenim i brojnim problemima, preprekama i poteškoćama s kojima se svakodnevno suočavaju i bore OSI.

"Uprkos vremenu, koje neumitno teče i donosi brojne promjene u našem društvu, fizičke, legislativne, institucionalne i ostale raznovrsne barijere i problemi koji prate sve osobe s invaliditetom, opstaju i traju, a mi iz godine u godinu ukazujemo na njih i podsjećamo ključne aktere i donosioce odluka u državi. Akteri, odnosno donosioci odluka se mijenjaju u skladu sa demokratskim principima, ali mi, „osobe s invaliditetom“, posvećenost i angažovanost relevantnih institucija u zemlji zapazimo sasvim sporadično i to najčešće u danima, poput 3. decembra. Tada se često mnogo kaže, daju obećanja da će ljudska prava OSI doživjeti prosperitet na putu ka EU, a rezultati su sasvim minorni, stari problemi su i dalje aktuelni", navode iz Saveza slijepih.

Kako navode u saopštenju za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve OSI, veoma je bitno opredijeliti se za adekvatan model pristupa invaliditetu.

"Iz već pomenutih barijera, poteškoća i nesavršenosti, koje posjeduje naše društvo, dolazi se do zaključka da je pri kreiranju javnih politika, propisa i procedura, ali i pri njihovom implementiranju, neophodno primjenjivati pristup pitanju invaliditeta zasnovan na ljudskim pravima.

Nadalje, svi zajedno, moramo nastaviti s kontinuiranim radom koji probija bedeme društvenih stega i prepreka, boriti se za punu primjenu garantovanih prava OSI, razvijati mogućnosti i potencijale OSI i ne dopustiti da budu marginalizovane i izvan društvenih zbivanja", kažu iz Saveza slijepih.

Na kraju, 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom je kako kažu,  jedan od 365 dana u godini, kada pozivaju sve osobe s invaliditetom, njihove porodice i prijatelje, predstavnike/ce svih relevantnih institucija, da združenim snagama, "damo puni doprinos u građenju pravednijeg, pristupačnijeg i inkluzivnijeg društva za sve nas i da prava OSI konačno dožive prosperitet i u Crnoj Gori".

                                          

 

 

                                                                                                                                                       

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.