Ocjene iz Češke: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama
Sa sastanka

Ocjene iz Češke: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

"Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu regionalnog predvodnika u evropskim integracijama“, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Češke zadužen za evropske poslove, Aleš Hmelar u razgovoru sa glavnom pregovaračicom, Zorkom Kordić.

Hmelar je istakao da će, bez obzira na izazovnu i dinamičnu agendu češkog predsjedništva Savjetom EU tokom druge polovine 2022, Zapadni Balkan i politika proširenja EU ostati prioritet Predsjedništva i ukazao na potrebu povećanja vidljivosti Evropske unije u regionu Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu je poručio da će Češka, kao i do sad, nastaviti da podržava proširenje EU na Zapadni Balkan, uključujući i pokretanje debate o vremenskom okviru za proširenje EU.

On je ocijenio da, osim vladavine prava, fokus u procesu pristupanja treba staviti i na ekonomsku integraciju, uključujući snaženje zajedničkog regionalnog tržišta, imajući u vidu da je na principu jedinstvenog unutrašnjeg tržišta izgrađena i sama Evropska unija.

Kordić je istakla da je raduje što će Zapadni Balkan biti i dalje visoko pozicioniran na agendi Evropske unije,  te izrazila očekivanje da će politički dijalog na visokom nivou sa državama članicama biti nastavljen kroz redovne samite EU Zapadni Balkan i političke medjuvladine konferencije. Ukazala je na potrebu da države regiona, a naročito Crna Gora, iskoriste mogućnosti da tokom češkog predsjedavanja demonstriraju konkretne rezultate u evropskim integracijama, kako u vladavini prava tako i u dijelu napretka po pojedinačnim klasterima, uključujući unutrašnje tržište.

U susret održavanju predstojeće Međuvladine konferencije sredinom decembra, upoznala je sagovornika sa aktivnostima pregovaračke strukture u prethodnom periodu i planovima koji će doprinijeti boljoj ocjeni Crne Gore u narednom izvještaju Evropske komisije.

„Okosnicu rada Vlade čine jasna vanjskopolitička orijentacija, reforme u oblasti vladavine prava, ali i posvećenost ekonomskom oporavku, kroz jasne programe i to će biti sastavni elementi pozicije Crne Gore na predstojećoj međuvladinoj konferenciji s EU“, kazala je Kordić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.