Natalija Vujošević kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Natalija Vujošević kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Centar savremene umjetnosti Crne Gore donijeli su odluku da Natalija Vujošević bude kuratorka Paviljona Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Vujošević je vizuelna umjetnica i kuratorka.

Završila je studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a magistarske studije iz savremenih vizuelnih umjetnosti na Institutu AVA u Ljubljani. Osnivačica je i direktorica nevladinog udruženja Institut za savremenu umjetnost. Godinama radi sa grupom internacionalno aktivnih umjetnica i teoretičarki na unapređenju dostupnosti umjetničkog obrazovanja i poboljšanju uslova za razvoj savremenih umjetničkih praksi u Crnoj Gori, kao i na njihovoj povezanosti sa internacionalnom scenom.

Bila je angažovana na projektima British Council- a (Percepcije, 2018 i Ekologije budućnosti 2020 godine), Goethe instituta Beograd (Missing Stories, Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach) 2020 - 2022, Fondacija 17 Priština, Skeniranje regiona 2021 - 2022.

Koordinatorka je za Crnu Goru međunarodnog projekta They Live / životi studenata otkriveni kroz participativne umjetničke prakse, koji se finansira iz sredstava Kreativne Evrope a izvodi se sa partnerima iz Doma kulture Studentski grad Beograd, Novi Sad Evropska Prestonica Kulture 2022, Univerziteta Rijeka, Univerziteta Ray Juan Carlos iz Madrida i UDK Berlin.

U okviru organizacije Institut za savremenu umjetnost osnovala je nagradu za savremene vizuelne umjetnike Milčik, koja je dio internacionalne mreže nagrada Young Visual Artist Award, a organizuje se u saradnji sa Trust For Mutual Understanding i Residency Unlimited iz Njujorka.

Od 2017. godine radi kao kustoskinja za edukaciju u Narodnom muzeju Crne Gore, gdje je 2018. godine pokrenula Školu umjetničke kritike za učenike srednjh škola  Gledaj, misli, piši, koja je dio redovnog programa muzeja.

Kurirala je brojne projekte, među kojima su: 41. Crnogorski likovni salon 13. novembar, 2019. godine na poziv Društva istoričara umjetnosti Crne Gore; Budućnost u ruševinama / Ekologije budućnosti, maj 2021, po javnom pozivu za kuratorski koncept British Council-a Western Balkan; Missing Stories / Forced Labour under Nazi Occupation. An Artistic Approach 2019 - 2022, na poziv Goethe Institut-a Beograd; Unprofessional- internacionalna izložba o fatamorgani tranzicije, galerija Art Podgorica, 2018; Drugarice / ženski pokret u Crnoj Gori od 1943 do 1953. godine /2017-18. godine u Crnogorskoj umjetničkoj galeriji Miodrag Dado Đurić. U pripremi su i sljedeći projekti: Arhiv Cetinjskih Bijenala , u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš,  Make Me Coffee, Make Me a Sandwich … u Gallery 17 i 40 godina ljubavi Vlaste Delimar u galeriji Centar.

 Umjetnički rad Natalije Vujošević predstavljen je internacionalno. Njeni radovi u više navrata birani su za zvanična predstavljanja na Bijenalu u Veneciji, i to: 2005. godine u paviljonu Srbije i  Crne Gore (izložba Eros malog pristupa (uz radove Jelene Tomašević i Igora Rakčevića), kustostkinja Svetlana Racanović) i  2011. godine u paviljonu Crne Gore na izložbi Obod i bistre vode (uz projekat Marine Abramović i radove Ilije Šoškića, kustosi Svetlana Racanović i Petar Ćuković). Godine 2015. njen rad bio je dio izložbe Silver Lining, prvog zvaničnog predstavljanja Lihenštajna na Bijenalu u Veneciji.

Među stručnim rezidencijama na kojima je Vujošević boravila izdavajaju se seljedeće: UDK Berlin, participativne umjetničke prakse, oktobar 2021; 25 Generalna konferencija ICOM, Kyoto, Japan 2019; MOMENTUM internacionalna kustoska delegacija/ Edinburgh Art Festival 2019; Tobačna art center Ljubljana / 2019; CEC ArtLink fellow Njuork, 2014; Visiting artist / University of Colorado, Boulder, 2014; Nida Art Colony, Litvanija / 2016-17 – 19.

Kao kurator Paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu umjetnosti Natalija Vujošević će raditi na pripremi i prezentaciji nacionalne postavke u skladu sa organizacionim i umjetničkim kriterijumima ove svjetske manifestacije savremene umjetnosti, koja se održava od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine.

Crnogorska prezentacija biće organizovana u Palazzo Malipiero u Veneciji, a umjetnici će biti izabrani putem javnog poziva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.