Lud, zbunjen, normalan: Kotorani bez krova nad glavom, Primorac trenira u Budvi na pola bazena, Jadran na otvorenom
Foto: Pobjeda

Tužna priča crnogorskog vaterpola

Lud, zbunjen, normalan: Kotorani bez krova nad glavom, Primorac trenira u Budvi na pola bazena, Jadran na otvorenom

Lijepo je po oktobarskom suncu trenirati na otvorenom, a vaterpolisti Jadrana imaju još tu komociju da rade u svom bazenu na Škveru. Iz našeg trofejnog kluba kažu da su sve selekcije uključene (od škole plivanja do seniorske ekipe) i da griju vodu (temperatura od 26 do 27 setepeni) koliko god mogu kako bi se treninzi nesmetano odvijali.

Posebno se vodi računa, kad god je to moguće, da se treninzi održavaju u najtoplijem dijelu dana. Ali, izvjesno je da će vrijeme sve manje biti naklonjeno Novljanima (od četvrtka najavljeni kišni dani), koji će najvjerovatnije potražiti utočište na bazenima u Nikšiću i(li) Trebinju.

Prethodnih mjeseci i godina (posljednjih pet kada su u pitanju VPK Primorac i Kataro) mnogi naši klubovi vode tešku borbu za ,,život“, jer je, u 21. vijeku, nažalost, krov nad glavom – luksuz. Izuzetak je VK „Budva“ koja ima funkcionalan bazen i redovno opslužuje sve mlađe uzrasne kategorije – zaključno sa prvim timom.

Problemi sa infrastrukturom gurani su pod tepih i ova priča nije od juče, od prije sedmicu, dvije ili nekoliko mjeseci… Čaša se punila i napunila u sedmom mjesecu ove godine, kada se urušila krovna konstrukcija zatvorenog bazena dr ,,Simo Milošević“ u Igalu.

Upravo u ovom bazenu Jadran je najveći dio treninga obavljao i igrao zvanične utakmice. Posljednjih dana ima naznaka, a krenulo je dobro, da će Jadranov bazen već u decembru dobiti novi izgled. Biće pokriven balonom montažnog tipa i korišćen najvjerovatnije u periodu od novembra do aprila. Izrada projekta je u završnoj fazi, što znači da bi se moglo u decembru krenuti sa radom i odigravanjem zvaničnih i prijateljskih utakmica.

Do tada – Jadran će, sa svojim selekcijama, morati da se strpi i, poput Primorca i Katara, živi podstanarskim životom.

Šta ima oko kotorskog bazena?

Kada će više taj ponedjeljak, prvi u mjesecu, kao posljednji i sigurni termin otvaranja?

Priča se po gradu (jer zvaničnih informacija nema) da će za pet dana sve kategorije oba kotorska tima zaplivati ispod krova rekonstruisanog bazena! A možda i neće. A možda i hoće – nadu je podgrijala ideja da bi naš seniorski tim prvi meč Svjetske lige zakazan za 2. novembar (FINA je malo zakočila i još nijesu grupe određene), mogao upravo da odigra u Kotoru.

Ali, i to je samo ideja, bez jasnog signala, jer još ništa nije konkretno i zvanično.

A, kako žive i na koji način rade kotorski timovi sa generacijama koje se godinama unazad osipaju i zbog čega će kad-tad seniorski sastav da trpi posljedice?!

Treniraju kao i posljednjih godina, putuju u Budvu, s tim što je od ove sezone situacija i ozbiljnija i drugačija. Na primjer, VPK Primorac sredinom septembra poslao je na odmor kompletan mlađi vaterpolo i plivački pogon. Prvi tim je od dolaska iz Splita, sa drugog kvalifikacionog turnira (10. oktobar), malo odmarao, a onda mu je ruku pružila Budva koja je ustupila svoje termine. Dva crnogorska tima dijele bazen, a vrlo često, što je i korisno, sparinguju. Kao i sinoć jer Budvani, kako nam je kazao direktor Nenad Franeta, žele da pomognu crnogorskom vaterpolu.

Primorcu su, inače, nezvanično saznajemo, zatvorena vrata bazena ,,Dragan Trifunović“ zbog dugovanja za termine, a mogao bi iz istog razloga da uđe u probleme oko prevoza. Uz sve to, igrači su (ponovo nezvanično) za ovu sezonu primili platu koja je zavedena pod prošlogodišnjim dugovanjem.

Problemi sa bazenom u Kotoru i finansije ozbiljno su nakrivili brod nekadašnjeg šampiona Evrope, koji je prošle godine prešao u ruke Opštine Kotor. Lokalna samouprava je tada proglasila Primorac kao sportski klub od posebnog interesa…

Interesa!

Djeca Primorca sjede kući, prvi tim sinoć je kombijem krenuo u 18 sati za Budvu… Sat kasnije igrači dva tima (Budva i Primorac) skočila su u bazen. I sve je pjenilo. Malo dalje, i malo ranije juče, Jadranov bazen je ličio na punu košnicu. Još ,,samo“ nadležni da otvore oči i da se uhvate pod ruku sa entuzijazmom i energijom djece ili djeteta koji umjesto u bazenu, u sobi ili u predsoblju loptom vježba udarce u zid!

A zid nije gol, soba nije voda, a za igru je potreban tim!

Kotor u aprilu 2022. domaćin drugog turnira za 2004. godište

Takmičenja za pet mlađih uzrasnih kategorija najvjerovatnije će krenuti 11. novembra, i to turnirom u Budvi za 2004. godište.

Naredni je naredne godine, u aprilu u Kotoru, a najbolje dvije ekipe boriće se za prvo mjesto. U ovoj kategoriji, koja prva startuje, takmičiće se Primorac, Budva, Jadran, Kataro, Verde i Nikšić.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.