Brđanin u Budvi otvorio SEPCA konferenciju o sajber kriminalu
Foto: Uprava policije/Twitter

Brđanin u Budvi otvorio SEPCA konferenciju o sajber kriminalu

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je danas u Budvi, u svojstvu predsjednika Asocijacijom šefova policija zemalja Jugoistočne Evrope (SEPCA), otvorio dvodnevnu konferenciju na temu SEPCA konferencija o sajber kriminalu a koja je organizovana u okviru predsjedavanja Uprave policije Crne Gore ovom Asocijaciom.

Konferencija je organizovana uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori što svakako predstavlja potvrdu snažne podrške crnogorskoj policiji i regionalnoj saradnji u odgovorima na savremene bezbjednosne izazove.

Razvoj tehnologije je doprinio boljoj komunikaciji i razmijeni informacija, međutim ovaj proces praćen je i širokim spektrom bezbjednosnih izazova, među kojima se izdvajaju dva važna aspekta sajber kriminala, a to su onlajn radikalizacija koja vodi ka nasilnom ekstremizmu i seksualna eksploatacija djece.

Brđanin je na otvaranju konferencije kazao da: "Jedinstvenim djelovanjem na regionalnom i međunarodnom nivou doprinosimo zaštiti najaranjivijih grupa, posebno naše djece u internet okruženju.“

Direktor crnogorske policije je dodao da zajedničkim djelovanjem svih aktera, međunarodnih partnera, kolega sa terena i civilnog društva, gradimo mrežu profesionalaca koji će odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove, posebno one koji ne poznaju granice. 

Vršiteljka dužnosti šefice Misije OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe kazala je da, uz sve prednosti koje su nam obezbijedile nove tehnologije, društvo se suočava sa sve većom prijetnjom od njihove ilegalne upotrebe, u vidu sajber-kriminala.

"Nadamo se da će ova konferencija ojačati ne samo nacionalni odgovor na sajber-kriminal, već i podržati regionalni odgovor kroz razmjenu podataka i unaprjeđenje odnosa među državama članicama“, kazala je Leirtroe.

Na konferenciji učestvuju predstavnici Rumunije, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Moldavije, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Albanije, Republike Srbije.

Takođe, konferenciju učestvuju predstavnici Republike Slovenije kao predsjedavajući Savjetom Evrope, čije je priotritet tokom predsjedavanja jačanje borbe protiv sajber kriminala u Evropi, kao i predstavnici OEBS-ovog Odjeljenja za transnacionalne prijetnje, Europol-a, ICMEC-a i NVO Udruženje Roditelji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.