Mitrović: Životna sredina značajna za razvoj društva
Foto: RTCG

Mitrović: Životna sredina značajna za razvoj društva

Životna sredina je oblast od velikog uticaja na cjelokupan razvoj crnogorskog društva, stoga i ulažemo velike napore da ispunimo zahtjeve iz evropske agende, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

On je to kazao tokom razgovora sa komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Virginijusom Sinkevičijusom o nastavku procesa reformi i približavanja evropskim standardnima u oblasti zaštite životne sredine, posebno u svjetlu ispunjavanja mjerila i zatvaranja Poglavlja 27.

"Životna sredina je oblast od velikog uticaja na cjelokupan razvoj crnogorskog društva, stoga i ulažemo velike napore da ispunimo zahtjeve iz evropske agende", saopštio je ministar Mitrović.

Kako je saopšteno iz tog vladinog resora, na sastanku je crnogorska strana konstatovala da je usvojen Akcioni plan za ispunjavanje završnih mjerila u februaru ove godine koji predstavlja ključni strateški dokument čijom implementacijom će se Crna Gora ubrzano približavati standardima Evrpske unije na polju životne sredine.

"Predstoji nam zahtjevna faza implementacije i primjene pravne tekovine EU za koju je neophodno obezbijediti kontinuirano jačanje administrativnih kapaciteta, kao i značajna finansijska sredstva neophodna za izgradnju infrastrukture u skladu sa evropskim standardima", naglasio je ministar Mitrović.

Ministar ekologije je dodao da će Ministarstvo, kao krovna institucija za Poglavlje 27, u narednom periodu težiti da obezbijedi sinergijsko djelovanje brojnih nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou, akademske zajednice, kao i organizacija civilnog društva, medija i drugih zainteresovanih strana, promovišući ekološki aktivizam u svjetlu obilježavanja jubileja – 30 godina od proglašenja ekološke države.

Komesar Sinkevičijus čestitao je jubilej – 30 godina od proglašenja ekološkom državom, i iskazao zadovoljstvo činjenicom da Crnoj Gori njen evropski put u ovom trenutku predstavlja prioritet.

"Takođe, ukazao da je EK spremna da pruži podršku na putu ispunjavanja obaveza sa evropske agende i smjernice za unapređenje kompletnog procesa. Komesar je ukazao na značaj donošenja Akcionog plana za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene kao strateškog dokumenta za ovo poglavlje, i naglasio da je uspješna realizacija obaveza iz tog dokumenta potvrda posvećenosti Crne Gore zaštiti životne sredine", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.