Specijalne jedinice ROSU na Jarinju pretresaju građane
foto: Kosovo-online

Specijalne jedinice ROSU na Jarinju pretresaju građane

Pripadnici specijalne jedinice ROSU od jutros su raspoređene na dva administrativna prelaza - Jarinju i Brnjaku. Na ta dva administrativna prelaza raspoređeno je oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih.

Na prelazu Jarinje ROSU pretresaju građane koji su se pješice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu. Nezadovoljni Srbi sa sjevera Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mjere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi Kosovo onlajn.

U dokumentu koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, a na osnovu koga su specijalne jedinice raspoređene na administrativnim prelazima kako bi oduzimale registarske tablice sa srpskim oznakama, piše da su u obavezi svi sa srpskim oznakama da ih zamijene probnim kosovskim tablicama.

U dokumentu piše i da se obezbjeđivanje probnih tablica vrši na svim prelazima, da su vozači u obevezi da probne tablice postave na potrebna mjesta sprijeda i pozadi vozila i da je rok važenja tablica 60 dana, prenose prištinski mediji.

Na administrativnim prelazima Jarinej i Brnjak počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera KiM, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, javlja reporter RTS.

Prema informacijama izvještača RTS-a sa administrativnog prelaza Jarinje, taksa staje pet eura, a probne tablice traju dva mjeseca. Srbi sa sjevera Kosova blokirali su prelaz Jarinje u oba smjera, a pripadnici Rosu zahtijevaju od njih da se raziđu.

Cilj akcije da se sprovede Sporazum o slobodi kretanja

Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini sprovode akcije na svim prelazima sa ciljem da sprovedu Sporazum o slobodi kretanja, prije svega pitanje registarskih tablica, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Džell Svečlja.

On je to napisao na svom Fejsbuku i dodao da je akcija preduzeta kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana po isteku ugovora od 14. septembra 2014. godine kojim se obavezuje obezbjeđivanje registarskih tablica sa oznakama Srbije, prenosi Koha.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.