Čanak: Ako se desekularizuju Crna Gora i BiH, gotovo je
Nenad Čanak, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Čanak: Ako se desekularizuju Crna Gora i BiH, gotovo je

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u nedjelju da Bosna i Hercegovina i današnja Crna Gora, za koju je kazao da je ugrožena, predstavljaju suštinsko pitanje one male razlike između opstojanja mogućnosti normalnog života i pakla.

“Srpski nacionalisti su uvijek mislili da je Jugoslavija suštinski ‘velika Srbija’ sa lažnom ličnom kartom, da su jugoslavenske republike i pokrajine praktično ratni plijen pobjednika iz Prvog svjetskog rata i da je sve to prostor koji prirodno ima u sebi predispoziciju da bude prostor kojim dominira političko srpstvo”, kazao je on, kao uvodničar sesije “Kruga 99” održanoj u online formatu.

Komentarišući političko uređenje Bosne i Hercegovine, istakao je da je potpuno pogrešno bh. entitet Republika Srpska nazivati “republikom”, prenosi Anadolija.

“Kada pogledate čitavo uređenje Bosne i Hercegovine, čitavu postdejtonsku Bosnu i Hercegovinu, potpuno je jasno da sjeverna Bosna i Hercegovina, koja se vrlo ambiciozno naziva Republika Srpska, kažem ambiciozno jer nazivati nešto što je entitet ‘republikom’ je potpuno pogrešno, jer daje pogrešan utisak da su kapaciteti tog entiteta mnogo veći nego što po Ustavu jesu”, rekao je Čanak.

“Stvaranjem ove i ovakve Bosne i Hercegovine rat nije završen, on je samo prekinut, jer rat da bi se završio moraju biti uklonjeni razlozi njegovog početka, a razlozi početka nisu uklonjeni niti stvaranjem dejtonske Bosne i Hercegovine, niti su uklonjeni u samoj Srbiji.”

Napomenuo je da današnja Bosna i Hercegovina stoga mora biti reformirana da bi mogla opstati.

“Ona ne može ovako opstati, kao stalni taoc uzajamno hranjenih nacionalizama, kao večita tema i večita žrtva velikosrpskih ideja sa istoka i velikohrvatskih ideja sa zapada. Ideja o stvaranju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini još jedna je od tih bastardnih ideja koje opstajavaju kao ideje o etničkim podjelama u Bosni i Hercegovini.”

“Etničke podjele u Bosni i Hercegovini služe samo tome da se pokaže ono što je [član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavusnih socijaldemokrata – SNSD] Milorad Dodik kao emanacija zla u Bosni i Hercegovini izgovorio prije neki dan, a to je: ‘Ovo kako živimo je dokaz da ne možemo da živimo zajedno.’ To je zloslutno podsjećanje na riječi Radovana Karadžića, ratnog zločinca osuđenog na doživotnu robiju zbog svojih užasnih nedjela: ‘Mi sa njima više ne možemo živjeti.’ Upravo zbog toga Bosna i Hercegovina mora opstati, kao integralna, jedinstvena i građanska”, istakao je Čanak.

“Bosna i Hercegovina, kao i Vojvodina, kao i Crna Gora, ne mogu postojati drukčije nego kao prostori ravnopravnih građana, ravnopravnih naroda i ravnopravnih vjerskih zajednica, koje su sve redom odvojene od države ogromnim zidom, jer ako li se desekularizuje bilo koja od tih država, gotovo je. Idemo u klerofašističku teritokratiju”, pojasnio je Čanak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.