Otvorene 51. Ratkovićeve večeri poezije: I ovog septembra u Bijelom Polju teče poezija

Otvorene 51. Ratkovićeve večeri poezije: I ovog septembra u Bijelom Polju teče poezija

51. Ratkovićeve večeri poezije otvorene su večeras u Bijelom Polju.

Poezija teče u Bijelom Polju svakog septembra kao što Lim teče u Crno more i dalje, dok je svijeta i vijeka - naveli su voditelji dodajući da uprkos pandemijama i epidemijama administrativnim i drugim zabranama poezija ne smije stati - citirali su Kemala Musića direktora Ustanove koji organizuje manifestacije.

Korak u drugu polovinu vijeka Ratkovićevih večeri poezije korak je ka savremenom shvatanju svijeta i života, prožimanju kultura i multikulturnom dijalogu. Usmjeren je u pravcu trajanja, promišljanja i doživljaja umjetnosti. Na to nas obavezuje tradicija od 50 godina ove manifestacije, kulturno bogatstvo Bijelog Polja i kulturno nasleđe Crne Gore kao jedne od temeljne vrijednosti svakog kolektivnog identiteta. Na to nas obavezuje i poezija koja traje,poezija Rista Ratkovića - kazao je Musić.

Prema njegovim riječima, manifestacija je tokom proteklih pet decenija postojala, opstajala i razvijala se, izrastala, stasavala i dijelila milost društvenog konteksta.

"Postale su mjesto interkulturnog dijaloga, kroz visoke umjetničke domete i postale književni zavičaj pjesnika i pisaca, drugi dom istaknutih umjetnika.Zbog toga i ove godine i ove jeseni u Bijelom Polju živi  umjetnost, žive Ratkovićeve večeri poezije", rekao je Musić otvarajući manifestaciju.

Francuski pisac Fransoa Giljom Loren kazao je da je došao u Crnu Goru da istraži priču o jednom Crnogorcu koji je umro u Parizu i da sada zahvaljući festivalu, koji je susret različitih kultura, ima utisak da poznaje sve Crnogorce.

Gost iz Francuske je proglasio festival otvorenim na crnogorksom jeziku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.