Ratkovićeve večeri poezije od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju

Ratkovićeve večeri poezije od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju

Jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u regionu Ratkovićeve večeri poezije, 51. po redu, održaće se od 3. do 5. septembra u Bijelom Polju. I ove godine, uprkos pandemiji korona virusa, imaćemo bogat program I dovesti u Bijelo Polje referentna književna imena.

Posebno je zadovoljsto da najavim našeg gosta iz Francuske, dobitnika nagrade za najbolji istorijski roman u Francuskoj u 2019. godini, Fransoa Giljom Lorena, kao I istaknuti turski književnik Javuz Kartalioglu. Ono što smo prošle godine naučili zahvaljujući korona virusu je organizacija kulturnih programa putem kompjuterskih aplikacija, pa će se ove godine na taj način predstaviti italijanska pjesnikinja Clara Nubile, predstavnici Narodne Republike Kine, pjesnikinja Sjangjang Hi i pjesnik An Jan.

Osim pomenutih književnika, tradicionalno, učestvovaće i istaknuti pjesnici iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske., a biće i dvije interesantne izložbe: izložba slika istaknutog crnogorskog slikara Đeljoša Đokaja i izložba posvećena Rabindranathu Tagori Tatjane Burzanović. Mislim da će biti osvježenje i debata o novim izazovima u umjetničkom pisanju u kojoj učestvuju Nedžad Ibrahimović i Marinko Vorgić.

Ove godine smo organizovali i književnu radionicu "Susret u kratkoj priči”, a vodiće je jedan jedan od najboljih proznih pisaca u bivšoj Jugoslaviji Zoran Živković, koji će je priredio kritičko izdanje “Zli dusi” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, a koje ćemo predstaviti na 51. Ratkovićevim večerima poezije.

Na kraju, kao i svake godine, pečat na Ratkovićeve večeri poezije stavljamo urečenjem Nagrade “Risto Ratković” ovogodišnjem dobitniku Nedžadu Ibrahimoviću najavio je Kemal Musić, prenose Vijesti iz Bijelog Polja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.