SAD otpustile 182 lokalna službenika u predstavništvima u Rusiji
Ilustracija

Uoči isteka roka

SAD otpustile 182 lokalna službenika u predstavništvima u Rusiji

SAD su danas saopštile da su otpustile 182 lokalna službenika koji su radili u njihovim diplomatskim predstavništvima u Rusiji, uoči isteka roka koji je Kremlj postavio za njihovo otpuštanje.

Ovaj potez je najnoviji u nizu mjera obije strane koje su zategle američko-ruske odnose.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je otpuštanje službenika "za žaljenje" i da su se SAD nadale da će to biti izbjegnuto, uprkos naglom pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona.

"Ove nesrećne mjere će ozbiljno uticati na operacije američke misije u Rusiji, moguće i na bezbjednost našeg osoblja i na našu sposobnost za diplomatski angažman sa ruskom vladom. Iako žalimo zbog poteza ruske vlade koja je nametnula smanjenje naših službi i operacija, SAD će poštovati svoje obaveze, dok nastavljaju da teže predvidivim i stabilnim odnosima sa Rusijom", naveo je Blinken.

Rusija je ove godine zabranila rad gotovo cjelokupnom neameričkom osoblju u Ambasadi SAD u Moskvi i konzulatima u Jekaterinburgu i Vladivostoku, i kao rok za njihovo otpuštanje odredila 1. avgust.

Moskva je tako odgovorila na američko protjerivanje ruskih diplomata, posle čega je u obije zemlje došlo do zatvaranja brojnih diplomatskih objekata druge strane.

Protjerivanja diplomata i zatvaranja predstavništava uslijedila su posle američkih sankcija uvedenih Rusiji, pod optužbama da se mješala u prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD i da stoji iza trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, kao i zbog hapšenja opozicionara Alekseja Navaljnog i represije nad njegovim pristalicama.

Nakon što je Rusija zabranila rad neameričkom osoblju, Ambasada SAD je obustavila redovne konzularne usluge i od maja je obradjivala imigrantske vize jedino u slučaju nečije životne opasnosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.