Crveni krst podijelio preko 15,000 higijenskih i 6,500 paketa hrane za 7 mjeseci

Crveni krst podijelio preko 15,000 higijenskih i 6,500 paketa hrane za 7 mjeseci

U periodu od septembra 2020. do kraja marta 2021. godine, Crveni krst Crne Gore je, uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, i USAID-a, kao donatora, realizovao projekat odgovora na Covid -19 u svim opštinama u Crnoj Gori.

Zahvaljujući obezbijeđenim sredstvima, Crveni krst Crne Gore je distribuirao 15,564 higijenskih paketa, 10,000 informativnih flajera (opšte preporuke za ponašanje i mentalno zdravlje), pružio psiho-socijalnu podršku za preko 5,000 osoba i obučio 40 volontera za pripremljenost za djelovanje u epidemiji i prvu pomoć u zajednicama.

Pored higijenskih paketa, Crveni krst Crne Gore je u istom periodu, zahvaljujući takođe Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i vladama Austrije i Kanade, distribuirao 6,500 paketa hrane i 1,000 bebi paketa (hrana i higijena) za socijalno ugroženo stanovništvo širom zemlje.

Crveni krst aktivno djeluje od početka pandemije izazvane virusom Covid-19, sprovodeći čitav niz aktivnosti za saniranje socio-ekonomskih posljedica virusa, od podjele humanitarnih paketa, pružanja psiho-socijalne podrške, nabavke namirnica, redovnog obilaska ranjivih kategorija kao što su, između ostalih, starija lica, podjele informativnih flajera i sl.

Sa početkom vakcinacije u Crnoj Gori, volonteri Crvenog krsta takođe pružaju podršku na vakcinalnim punktovima kao i u Call centrima.

„Crveni krst Crne Gore kao organizacija sa 145 godina iskustva u humanitarnom djelovanju ne bi mogla sprovoditi svoje programe i pomagati svima kojima je to neophodno bez pomoći domaćih i međunarodnih donatora. Pomoć koja je stigla od navedenih donatora je bila od velikog značaja za našu organizaciju i doprinijela je da ispunimo obaveze i misiju koju kao organizacija civilnog društva imamo. Međunarodna federacija Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca, Vlada SAD-a posredstvom USAID-a i Vlade Austrije i Kanade uvijek su pomagale Crveni krst Crne Gore, posebno u kriznim situacijama, kakva je i pojava pandemije. Koristimo priliku da im uputimo zahvalnost ali i da pozovemo ostale donatore i privredne subjekte da zajednički pomognemo ljudima u stanju potrebe, kojih je nažalost svakog dana sve više,“ istakla je Jelena Dubak, generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.