Na Cetinju dvije punionice za e-automobile

Na Cetinju dvije punionice za e-automobile

Prijestonica Cetinje pustila je u rad dvije javne punionice za električne automobile. Punionice snage 44 kW, postavljene su na parking prostor pored zgrade Prijestonice Cetinje i kod Njegoševog parka, a nabavljene su u partnerstvu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Prijestonice Cetinje.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan zadovoljan je što je Cetinje dio programa koji ima za cilj smanjenje emisije CO2 kroz znatno veću upotrebu električnih vozila i razvoj mreže punionica u Crnoj Gori, što će podstaći put ka zajedničkoj niskokarbonskoj budućnosti.

„Ova inicijativa je posebno značajna iz ugla razvoja turizma u Prijestonici i naših planova u toj oblasti, posebno ako se ima u vidu činjenica da turisti, koji su korisnici električnih vozila, mogu boraviti u našoj zemlji ili na Cetinju bez bojazni hoće li moći da dobiju ovu vrstu usluge. Projekti, poput ovoga, doprinose i povećanju nivoa ekološke svijesti, i ključni su za razvoj energetski efikasnog saobraćaja, koji je manje štetan po životnu sredinu'', kazao je Kašćelan.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori je naglasila da je  aktiviranjem dvije punionice na Cetinju, upotpunjena mreža od 11 javnih punionica postavljenih širom Crne Gore.

„Crnogorski sektor saobraćaja odgovoran je za 20 odsto nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Lako dostupna infrastruktura za punjenje je preduslov prelaska na električna vozila, što je jedan od ključnih faktora koji dovode do smanjenja emisija CO2 u sektoru saobraćaja i važan korak u borbi protiv klimatskih promjena“, rekla je Gašparikova.

Ona smatra da je neophodno dalje raditi na razvijanju zakonodavnog i regulatornog okvira koji će omogućiti primjenu koncepta e-mobilnosti u Crnoj Gori, kao i na modernizaciji javnog gradskog i međugradskog saobraćaja.

„Potrebno je razviti program koji će omogućiti direktnu finansijsku podršku i olakšice za zamjenu voznog parka, kako za građane, tako i za biznise i javni sektor, i time podstaći sveobuhvatnu transformaciju ka niskokarbonskom saobraćaju u Crnoj Gori“, kazala je Gašparikova.

Prijestonica Cetinje i UNDP realizuju niz zajedničkih projekata, među kojima su i projekti vezani za zelenu ekonomiju i energetsku efikasnost. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.