Savjet za građansku kontrolu rada policije:

"Tužilaštvo da provjeri da li u postupcima građana, koji ismijavaju i omalovažavaju policajca ima elemenata krivičnih djela"

Savjet za građansku kontrolu rada policije, uzimajući u obzir član 112. Zakona o unutrašnjim poslovima, je Vrhovnom državnom tužilaštvu pružilo obavještenje o svojim saznanjima koja su postala dostupna na osnovu objava, uglavnom samih učesnika javnog okupljanja, na društvenim mrežama kako bi se provjerilo da li ima elemenata prekršaja ili krivičnog djela za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju Savjeta.

Savjet je zatražio, na osnovu priloženog snimka, da nadležno tužilaštvo provjeri da li u postupcima građana, koji u grupi ismijavaju i omalovažavaju policijskog službenika, ima i elemenata krivičnog djela napad na službeno lice ili sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. 

"Savjet je ocjenio da je kod ove i sličnih situacija neophodna snažna i blagovremna reakcija policijskog sindikata i strukovnih policijskih udruženja. 

Savjet primjećuje da takva reakcija i javni nastup u kontinuitetu izostaju iako bi policijski sindikat i strukovna policijska udruženja mogla da pruže odlučujuću zaštitu i podršku policijskoj profesiji i integritetu, posebno kod postojanja učestalog i indukovanog političkog i propagandnog pritiska prema policijskim službenicima i starješinama", saopšteno je.

Savjet je tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda i mogu mu se obraćati građani i policijski službenici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.