CUE Podgorica nagrađen Zelenim ključem
Uručenje ključa

Vodeća internacionalna ekološka oznaka za turističke i ugostiteljske objekte

CUE Podgorica nagrađen Zelenim ključem

CUE Podgorica je nagraden Zelenim ključem (GreenKey), vodećom internacionalnom ekološkom oznakom za turističke i ugostiteljske objekte, a na osnovu ispunjenih brojnih ekoloških kriterijuma. Time se dokazuje odgovoran odnos ovog hotela prema životnoj sredini i lokalnoj zajednici u kojoj posluje. CUE Podgorica je prvi hotel koji je dobio Zeleni ključ u Glavnom gradu.

Od otvaranja 2016. godine, hotel je u potpunosti posvećen smanjenju uticaja na životnu sredinu primjenom trajne strategije koja se temelji na njenoj zaštiti. U prilog tome ide i činjenica da je vlasnička kompanija Story Hospitality ostvarila globalno partnerstvo s Green Key-em, sa ciljem da se sertifikuju svi hoteli iz grupacije.

Naglašavajući zadovoljstvo zbog dobijanja prestižne ekološke oznake, generalna menadžerka CUE Podgorica Jelena Ognjenović kazala je da je briga o životnoj sredini u osnovnoj poslovnoj funkciji CUE Podgorica.

“Mi kontinuirano poboljšavamo svoje performanse u identifikovanju i smanjenju rasipnih praksi, čuvamo prirodne resurse i uključujemo aspekte održivosti u naše svakodnevne aktivnosti. To znači i angažman svih zainteresovanih strana gostiju, posjetilaca, kolega i dobavljača, čime omogućujemo i njihov aktivni doprinos zaštiti životne sredine. Održivo
okruženje koje CUE Podgorica teži da postigne, donijeće važne dugoročne koristi između ostalog ekološku, sociokulturnu, zdravstvenu, bezbjednosnu i kvalitativnu. Mnoge aktivnosti koje unapređuju održivost rezultiraće i srednjoročnim ili dugoročnim uštedama, koje mogu biti reinvestirane - opet u ekološke svrhe”, poručila je Ognjenovićeva.

Green Key auditor i nacionalni operater programa Zeleni ključ Audrey Sabet je kazala da je CUE Podgorica savršen primjer kako nove tehnologije doprinose boljoj zaštiti naše životne sredine.

“Saradnja, inovacije i odlučnost, osnovna su strategija CUE Podgorica kada je u pitanju održivost. Zeleni ključ Crne Gore ima veliku čast što ubraja ovaj hotel među svoje članove i raduje se uspješnom dugoročnom partnerstvu”, istakla je Sabet.

Saša Karajović iz NVO "ECOM" i nacionalni operater programa Zeleni ključ je rekao da Zeleni ključ predstavlja standarde ekološke odgovornosti i održivog razvoja u okviru turističke industrije, te da ovu eko-oznaku trenutno ima preko 3.200 objekata u 65 država.

"Da bi se dobila ova ekološka oznaka potrebno je ispuniti preko 100 imperativnih i preporučujućih kriterijuma u 13 oblasti. Program na svjetskom nivou sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), a u Crnoj Gori nevladino udruženje ECOM, kao nacionalni operater. Za oznaku Zeleni ključ mogu se kvalifikovati hoteli, manje smještajne jedinice, kampovi i parkovi za odmor, kongresni centri, restorani i druge atrakcije", naveo je Karajović.

Sekretarka OU turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore Sanja Marković čestitala je CUE Podgorica, kazavši da je hotel prošao zahtjevan proces sertifikacije i stekao prava za korišćenje vodeće internacionalne eko-oznake.

"Ispunjavanjem uslova i dobijanjem oznake Zeleni ključ pomaže se održivom razvoju turizma, doprinosi očuvanju životne sredine kao i smanjenju operativnih troškova objekta, pa očekujemo da će turistička privreda u Crnoj Gori prepoznati značaj ovakve oznake", zaključila je Markovićeva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.