Obilježena 15. godišnjica željezničke nesreće na Bioču

Stradalo 47 putnika, više od 200 povrijeđenih

Obilježena 15. godišnjica željezničke nesreće na Bioču

Na Bioču je danas obilježeno 15 godina od stravične željezničke nesreće u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 200 osoba.

Počast žrtvama polaganjem vijenca na spomenik na Bioču, u ime Vlade Crne Gore odali su premijer Zdravko Krivokapić i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

 

 

Počast žrtvama odata je juče i polaganjem vijenca na spomenik u Bijelom Polju.

Predsjednik NVO “Voz neprebola“ Goran Vojinović je kazao da nažalost, kao i prethodnih godina, ostaju bez odgovora, odnosno reakcije nadležnih institucija, što bi, po njegovom mišljenju dovelo do obnavljanja sudskog procesa i otkrivanja istine o „vozu smrti“.

"Kao da se ništa nije desilo tog 23. januara 2006. godine na Bioču, kada je stradalo 47 putnika među kojima je bilo Srba, Crnogoraca, Muslimana, Bošnjaka, Roma...Svi oni su tada bili jedno – nedužni putnici, tako je i sada. Nikada se ne mogu razdvojiti, niti podijeliti, po bilo čemu, jer su svi bili građani Crne Gore“, kazao je Vojinović.

viberimage20210122124032

U ime onih koji su  tog dana lišeni radosti življenja, u ime onih sjena koje su ostale na biočkom kamenu, kako je kazao, traže istinu i pravdu.

I dalje se, ističe, pitaju „ko štiti odgovorne i ko krši zakone“.

„Puno pitanja bez odgovora, puno propusta, neodgovornosti, javnih tajni, puno laži i prevara“.

Vojinović se zahvalio svima koji im svojim razumijevanjem i podrškom ulivaju snagu da istraju u svojoj namjeri da dođu do istine.

„Hvala što ste svih ovih godina sa nama, pamtimo i beskrajno poštujemo“ - poručio je Vojinović.

Podsjetimo, tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče, na izlasku iz tunela, iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željezničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

nesreca

Arhivska fotografija

Zbog nesreće kod Bioča osuđen je jedino mašinovođa Slobodan Drobnjak, na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

„Znao sam da se sudi samo meni, da će sve biti namještaljka i da će suđenje biti farsa“, izjavio je Slobodan Drobnjak neposredno nakon suđenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.