Svjetska banka će pomoći u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina
Sa sastanka

Pouzdan partner zdravstvenog sistema

Svjetska banka će pomoći u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina

Odgovor na aktuelnu zdravstvenu krizu izazvanu pandemijom virusa COVID-19 apsolutni je prioritet, ali bi se istovremeno trebali fokusirati i na strateški pristup upravljanja kriznim situacijama, ocijenjeno je na sastanku ministarke zdravlja dr Jelene Borovinić Bojović sa saradnicima i šefa Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Emanuela Salinasa.

U tom smislu, dr Borovinić Bojović smatra da je aktuelna sitaucija velika opomena i putokaz za dalje kreiranje održivih akcionih planova i politika u slučajevima koji zahtijevaju sistemsku i organizacionu hitnost u postupanju.

Ministarka je iskazala zadovoljstvo zbog saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom, ali i očekivanje da će se u budućnosti ta saradnja intenzivirati, pogotovo u domenu resora zdravstva, koji je sada zbog poznate epidemiološke situacije, na globalnom nivou suočen sa velikim izazovima.

 Salinas je čestitao mandat dr Borovinić Bojović, izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i stavio na raspolaganje asistenciju i posredovanje SB u slučaju potrebe za hitnom nabavkom vakcina kroz neki od međunarodnih programa za pomoć i saradnju u tim okvirima.

Ministarka je istakla važnost digitalizacije zdravstva i predstavila tim za digitalno zdravlje u Ministarstvu na čelu sa Aleksandrom Sekulićem, koji će, između ostalog, imati za cilj uvezivanje svih nivoa zdravstvenog sistema i centralizovanje podataka za upravljanje. 

"Od krucijalne su važnosti unos podataka, njihov kvalitet, a potom unificiranje i grupisanje, jer će se politike u zdravstvenom sistemu donositi isključivo na osnovu korišćenja kvalitetno i po dubini prikupljenih podataka", naglasila je dr Borovinić Bojović.

Salinas je podržao ovu ideju i izrazio spremnost da se uključi u najavljen projekat programske realizacije Digitalnog zdravlja. Sagovornici su razgovrali i o statusu projekta Energetske efikasnosti, kojim su obuhvaćeni objekti primarne zdravstvene zaštite u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.