Duško Marković

Marković o mandatu

"Mandat je bio obilježen snažnim atacima na crnogorski identitet, podjele nisu nastale zbog DPS"

Odlazeći premijer Duško Marković kazao je da je nemoguće u jednoj riječi opisati četvorogodišnji mandat jedne vlade, ali da bi ipak sve moglo da stane u riječ "ponos".

Marković je u Jutarnjem programu TVCG rekao je da ponosan što je bio na čelu tima koji je radio u interesu svih građana Crne Gore.

Podsjetio je da je mandat započet u godini pokušaja terorizma na dan izbora 2016, a da ga završavaju u godini krize usljed koronavirusa.

"Između svega toga bilo je teških prilika i okolnosti, koji su se ticali konsolidacije javnih finansija, ekonomskog oporavka, uvođenja Crne Gore u NATO, ali i EU integracije. Mandat je bio obilježen i snažnim atacima na crnogorski identitet, njenu nezavisnost i građanski karakter", rekao je Marković, navodeći da iza njegove vlade ostaje vidljiv rezultat.

On je rekao da je DPS u čitavom periodu bila najveća politička snaga, te da svi uspjesi sasvim sigurno najvećim dijelom pripadaju toj partiji i njihovim partnerima.

"U ovih 30 godina Crna Gora se promijenila. Sjećam se Podgorice kako je izgledala 1991. kada sam ja došao, danas je ona razvijena i postala utočište velikom broju građana Crne Gore, i regiona", rekao je Marković.

Crna Gora je danas, kaže on, evropska i evroatlantska država koja je članica NATO saveza.

"Kad se podvuče crta, vjerujem da svi možemo biti zadovoljni onim što je urađeno", uvjeren je Marković.

Podjele nijesu nastale zbog DPS-a

On kaže i da podjele u Crnoj Gori nijesu nastale zbog DPS-a, već da su u našem društvu prisutne vjekovima.

"One imaju istorijsko utemeljenje. Pokretanjem postupka obnove države, mi smo pokrenuli proces pomirenja u Crnoj Gori i okupljanja građana ka cilju da pripadaju državi Crnoj Gori i da sve svoje potrebe rješavaju u okviru svoje države", pojasnio je Marković.

I danas kad bi evropski procesi trebalo da nas emancipuju, kaže Marković, borba sa unutrašnjim podjelama je veoma duboka i prisutna: "Optužbe da je za to kriva jedna politika i vlada su optužbe onih koji se lično odnose prema ljudima na vlasti".

I ovih dana, navodi Marković, u predvečerje konstituisanja nove vlade "imamo novi atak na Crnu Goru, baš u smislu podsticanja negativnog vjekovnog nasljeđa da je 1918. godina ustvari godina oslobođenja, a ne okupacije".

Govoreći o odluci Ministarstva vanjskih poslova da ambasadora Srbije Vladimira Božovića proglasi za personu non grata, Marković je rekao da se dostojanstvo države ne može staviti pod tepih zato što za dva ili tri dana dolazi nova vlast koja drugačije razmišlja.

"Uradili smo posao koji nam pripada, reagovali smo kako to pripada odgovornim ljudima i u skladu s Ustavom. Nije to samo stav neodgovornog i bahatog ambasadora, nego očigledno zajednički stav vlasti u Srbiji", rekao je Marković.

Podsjeća da je Božović više puta pozivan u MVP, te da je bilo razloga da se on i ranije proglasi personom non grata, ali da su vodili računa o regionalnim odnosima i pokušaju očuvanja stabilnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Veoma je, kaže, ponosan na ekonomske rezultate 41. Vlade Crne Gore, iako se oni često osporavaju i minimizaraju, ne samo od poliltičke konkurencije. 

Sjeveru je, kaže Marković, potrebno još samo dvije godine da se zaokruže velike investicije započete u turizmu, saobraćaju i poljoprivredu, kako bi se bolje živjelo: "Na taj dio politike sam najponosnije, i žao mi što je to građani nijesu bolje ocijenili na ovim izborima".

Nijedan euro od duga nije za potrošnju

Govoreći o javnom dugu, on je rekao da se sve zemlje zadužuju da bi ulagali u kapitalni razvoj i stvaranje novog dobra za buduće generacije. Dug u ove tri godine, kako je pojasnio, je direktno usmjeravan u razvoj i kapitalne investicije.

"Nijedan euro državnog duga nije usmjeren na potrošnju", tvrdi Marković, navodeći da je javni dug Crne Gore zaključno sa 2019. godinom 77 odsto BDP.

On će sada, kaže, da raste jer nema prihoda usljed pandemije koronavirusa, pošto nije bilo prihoda, stala je ekonomija, a od turizma nije praktično bilo novca.

Marković je rekao da se nije moglo bolje reagovati s epidemiološkim mjerama uoči ljetnje turističke sezone, kako bi se inkasiralo novca od turizma.

"Ne, kako? Zamislite da smo u jeku sezone otvorili granice kad je bila ekspanzija korone u regionu. Sjećate se kakva je bila epidemija u Srbiji", rekao je Marković.

Politika kriva što smo izgubili kontrolu nad kovidom

Politika je, kae, doprinijela da kontrola nad kovidom ne bude onakva kakva je potrebna Crnoj Gori, ali ne dozvoljava, kaže, licemjerje, da je za to odgovoran NKT i Vlada.

"Ne, nego ovi koji su tada ušli u kampanju da bi dobili izbore. Kad su osvojili vlast ponašanjem su pokazali neodgovornost. Desio se i patriotski skup koji je bio odgovor na skup koji je bio postizborno slavlje u Podgorici", pojašnjava Marković.

Da su, kaže, politiku htjeli da uključe u NKT na izbore bi otišli u junu, kao što su to učinili Srbi i Hrvati, pa bi možda ponovo osvojili vlast.

I dalje, kaže, mislil da je usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti jedan najvažnijih razloga zbog kojeg su izgubili izbore, ali ne zbog činjenice što zakon nije potreban ili dobar.

Ne žali, kaže, zbog usvajanja zakona, ali je on pokrenuo "sveopšti otpor prema Crnoj Gori, njenoj slobodi i nezavisnosti". 

Podsjeća da su sveštenici išli od kuće i ubjeđivali građane da ne smiju glasati za vladajuću koaliciju jer će biti prokleti i oni i njihovi potomci. Sve je to, navodi, podržala Srbija.

Podsjećamo, 41. Vlada premijera Markovića u crnogorskom parlamentu je izabrana 28. novembra 2016. godine jednoglasnom podrškom 41 poslanika.

Za izbor Vlade i njenih članova glasali su poslanici Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, koalicije albanskih stranaka i Hrvatske građanske inicijative.

Sjednici parlamenta tada nijesu prisustvovali opozicioni poslanici. 

Portal RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.