Policija procesuirala 2132 lica zbog kršenja mjera, u fazi izviđaja postupak u vezi okupljanja suverenista; Sahrana Amfilohija - tužilac ocijenio da nema krivičnog djela
ilustracija

Policija procesuirala 2132 lica zbog kršenja mjera, u fazi izviđaja postupak u vezi okupljanja suverenista; Sahrana Amfilohija - tužilac ocijenio da nema krivičnog djela

U cilju sprečavanja širenja koronavirusa policija je od momenata donošenja prvih mjera preduzimala aktivnosti na kontroli poštovanja mjera i procesurala ukupno 2132 lica zbog sumnje da su izvršila 1450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti.

Uprava policija oglasila se povodom saopštenja koje je danas objavila Akcija za ljudska prava pod naslovom  „Državni organi podržali masovno kršenje mjera NKT-a: Uprava policije nije podnijela ni jednu krivičnu prijavu zbog okupljanja u Podgorici i na Cetinju, državno tužilaštvo optužilo jednu osobu“.

Uprava policije je, kako je saopšteno, u prvom talasu epidemije koronavirusa podnijela 1214 kriviničnih prijava protiv 1801 lica, dok je u drugom talasu zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima policija podnijela 236 krivičnih prijava protiv 331 lica.

"Napominjemo da su državna tužilaštva odbacila značajan broj krivičnih prijava, čak i one u kojima su oni kao organ nadležna za postupanje aktivno učestvovali i policijskim službenicima izdavali naloge za podnošenja krivičnih prijava, davali naloge za lišenja slobode i donosili rješenja za zadržavanje osumnjičenih lica a iste te prijave kasnije odbacivali. Oni su na ovaj način potpuno obesmisli rad Uprave policije.", naveli su iz crnogorske policije.

Uprave policije je, napominju, o svim javnim okupljanjima obavještavala nadležna državna tužilaštva. 

U odnosu na određeni broj javnih okupljanja državno tužilšatvo je odbacilo krivične prijave Uprave policije dok je za pojedine prijave izviđaj u toku.

"Postupak u odnosu na okupljanje građana na Trgu Nezavisnosti 6. septembra u fazi izviđaja i policija i tužilšatvo preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na predmetni događaj. Takođe, pripadnici Uprave policije su u odnosu na događaj ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja od 1. novembra kada se okupio veći broj građana povodom sahrane Mitropolita crnogorsko – primorskog Amfilohija Radovića, obavijestili državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.Nadležni državni tužilac se povodom predmetnog događaja izjasnio da nema elemenata krivičnog djela ali da postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mjere Nacionalnog koordinacionog tijela te da je to nadležnost inspekcijskih organa.", naveli su u saopštenju.

Takođe, dodaje se, u vezi događaja u Kliničkom centru Crne Gore gdje jedno svešteno lice, koje je bilo pozitivno na koronavirus a koje je boravilo na liječenju u ovoj medicinskoj ustanovi mimo propisanih procedura napustilo bolničku sobu, policija je obavijestila nadležnog tužioca.

"Nadležni državni tužilac je izdao obavezujuće naloge i usmjeravao policijske mjere i radnje koje su službenici Uprave policije preduzeli u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja. Nakon sprovedenog izviđaja državni tužilac se izjasnio da se formirani spisi predmeta povodom navedenog događaja arhiviraju.", saopšteno je.

Povodom događaja od 8. novembra kada se u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja okupio veći broj građana suprotno mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela gdje je održana liturgija, službenici Uprave policije su obavijestili nadležnog državnog tužioca koji je naložio da se prikupe obavještenja od četiri sveštena lica, što je u prethodnom periodu i urađeno.

"Takođe, tužilac je naložio da se preduzmu i druge mjere i radnje u odnosu na predmetni događaja, te su aktivnosti u vezi navedenog, po nalogu i upustvima nadležnog tužioca sprovode.", zaključili su iz UP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.