Umro volonter koji je primio vakcinu protiv korone
Ilustracija

Učestvovao u ispitivanjima

Umro volonter koji je primio vakcinu protiv korone

Brazilska zdravstvena služba Avsisa objavila je da je volonter koji je primio vakcinu protiv koronavirusa, a koju su razvili Astro Zeneka i Univerzitet Oksford, preminuo u trećoj fazi kliničkog ispitivanja vakcine.

Služba je saopštila da je istraga u toku, prenosi Rojters.

Savezni univerzitet u Sao Paulu, koji pomaže u koordinaciji tokom kliničkog ispitivanja treće faze u Brazilu, saopštio je da je preminuli volonter bio Brazilac.

Kompanija Astro Zeneka i Univerzitet Oksford stigli su do treće faze ispitivanja vakcine protiv koronavirusa.

Prije nekoliko nedjelja, dalja istraživanja su stopirana, nakon što je je vakcina proizvela "ozbiljne neželjene događaje" kod učesnika testiranja u Velikoj Britaniji.

Pod "ozbiljnim neželjenim događajem", podrazumijeva se reakcija na vakcinu koja je prouzrokovala hospitalizaciju, životno ugrožavajuće posljedice ili smrt.

Pauziranja prilikom testiranja vakcine nijesu neuobičajena, ali je to ipak udarac za sve one koji su očekivali da će vakcina biti spremna za nekoliko mjeseci.

Oksfordski virusolog Rob Lamkin-Vilijams u julu je tvrdio da je Velika Britanija veoma blizu krajnje faze razvoja vakcine protiv korone i da se nada da će s vakcinacijom moći da se počne prije Božića.

"Vakcina se već proizvodi na nekoliko lokacija u Evropi i Americi i, što je još važnije, u Serum institutu u Indiji. Dakle, već je u toku globalna proizvodnja vakcine, koja će biti upotrijebljena ukoliko se klinička ispitivanja pokažu uspješnim", rekao je tada Vilijams.

Za sada nije poznato da li će treća faza ispitivanja biti prekinuta nakon što je preminuo volonter, ali je sigurno da će biti podgrijane nove sumnje oko same efikasnosti vakcine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.