Film

Film "Đina” rediteljke Sare Stijović selektovan za Apulia Film Forum 2020

Crnogorski projekat "Đina“ rediteljke Sare Stijović, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević, producenta Branimira Žugića i kompanije LIVE production selektovan je za ovogodišnje, 11. izdanje Apulia Film Foruma.

Od 46 prijavljenih projekata sa svih strana svijeta, selektovano je 20 najboljih, koji će se od 8. do 10. oktobra, predstaviti na online izdanju Apulia Film Foruma.  

Forum ima za cilj da podstakne umrežavanje i partnerstva među svim profesionalcima iz audio-vizuelnog sektora, kako bi se promovisala razmjena dobrih praksi i razvijali koprodukcijski projekti, naročito sa Italijom.

Projekat „Đina“ podržan je i od strane Filmskog centra Crne Gore na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje proizvodnje dugometražnih dokumentarnih filmova. Stručne konsultantkinje su tada istakle da je ovaj projekat posebno značajan za domaću i internacionalnu kinematografiju uzimajući u obzir, kako se navodi u obrazloženju, temeljno sprovedeno istraživanje i promišljanje jedne istorijske teme.

"Film dokumentuje privatnu, a potom i političku biografiju Đorđine Đine Markuš. Kroz ozbiljnu razradu i promišljanje projekta, autorka dolazi do nijansiranog, asocijativnog i poetičnog rediteljskog pristupa“, navodi se u obrazloženju stručnih konsultantkinja.

Dugometražni dokumentarni film "Đina“ prvi je crnogorski i jedini evropski projekat izabran ove godine za program – La Fabrique Cinema de l’Institut Francais u okviru Filmskog festivala u Kanu.

“Đina” je ranije nagrađena priznanjem “Pitch Balkan 2019 – Best Documetary Pitch” na Balkan Film Marketu u Tirani. Takođe, ovo je bio jedan od deset izabranih projekata na prošlogodišnjem MakeCoProDox Forumu u Skoplju, u okviru kog je i prezentovan predstavnicima regionalnih filmskih centara kao i filmskih fondova iz Švedske, Danske i Norveške od strane rediteljke Sare Stijović i producenta Branimira Žugića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.