Zajedničkim graničnim prelazima Zapadni Balkan bi mogao uštedjeti 800 miliona eura godišnje
Majilinda Bregu, Foto: RCC

Bregu poručila da ih treba uspostaviti u regionu, ali i sa EU

Zajedničkim graničnim prelazima Zapadni Balkan bi mogao uštedjeti 800 miliona eura godišnje

"Ako bi imali više zajedničkih graničnih prelaza i ako bi oni radili 24 časa, uz pojednostavljene fitosanitarne procedure i carinske propise, tada bi, kao region, godišnje uštedjeli 800 miliona eura,“ rekla je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na konferenciji za novinare održanoj danas na graničnom prelazu Tabanovci između Sjeverne Makedonije i Srbije.

"Savjet za regionalnu saradnju je pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom zajedno sa Sekretarijatom Transportne zajednice, CEFTA-om, Evropskom komisijom i vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana čime je omogućen nesmetan protok roba i lijekova u regionu. Počeli smo sa dnevnim protokom od 2000 kamiona, koji su na graničnom prelazu satima čekali u redu, čak i po 20 sati. Ne smijete zaboraviti da ako bi vozač kamiona gubio toliko vremena, onda bi 80 odsto svog života proveo na graničnim prelazima a to ima i ekonomski uticaj, jer svaki minut koji vozač kamiona kasni znači 2 izgubljena eura pa izračunajte koliko mi, kao region, gubimo,“ dodala je Bregu.

Ona je kazala da sada imamo protok od 13.000 kamiona dnevno, a ta bi brojka mogla biti i veća. 

"Vozači kamiona više ne moraju toliko dugo čekati u redovima i to nas je uvjerilo da kad god postoji saradnja, stvari u regionu se poboljšavaju. Sada treba raditi ne samo na tome da 14 graničnih prelaza na Zapadnom Balkanu učinimo jedinstvenim koji rade 24 sata na dan, uključujući i fitosanitarne propise i sertifikate, već i na uspostavljanju zajedničkih graničnih prelaza između Zapadnog Balkana i zemalja članica Evropske unije,“ zaključila je Bregu.

kamioni

Foto: RCC

Konferenciju za novinare zajednički su organizovali Savjet za regionalnu saradnju, Sekretarijat Transportne zajednice, CEFTA i uprave carina Sjeverne Makedonije i Srbije. Novinarima su se, osim generalne sekretarke Bregu, obratili i direktor Sekretarijata CEFTA-e Emir Đikić, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i predstavnici carinskih uprava Sjeverne Makedonije i Srbije. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.