Grenel stigao u Beograd, dočekala ga Brnabić
Foto: Tanjug

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga Brnabić

Delegacija američke vlade, predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom i specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom stigla je u Beograd, nakon posjete Prištini, a na aerodromu su ih dočekali premijerka Ana Brnabić i ambasador SAD Entoni Godfri.

Američku delegaciju u utorak će primiti predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić.

Pre tog susreta, u rezidenciji ambasadora SAD u Beogradu Entonija Godfrija (Anthony Godfrey) biće održan sastanak delegacije SAD sa delegacijama poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Predstavnici američke korporacije bi u utorak i srijedu trebalo da imaju i sastanke i sa predstavnicima Privredne komore i Ministarstva finansija Srbije.

Otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije, nova ulaganja Amerike u region - trebalo bi da budu teme razgovora srpskih i američkih zvaničnika.

Da je nova kancelarija američke međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC u Beogradu spremna, saopšteno je u ponedjeljak predveče i iz Ambasade SAD.

Boler je ranije najavio da će delegacija pripremiti otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, kako je predviđeno sporazumom o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije koji je potpisan 4. septembra u Vašingtonu.

Ranije danas, američka delegacija potpisala je sporazum u Prištini. Boler i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su zajedničku izjavu u kojoj se potvrđuje namjera DFC-a da pomogne podsticanje investicija izmedju SAD i Kosova.

"Očekuje se da će novi Sporazum o podsticaju ulaganja između Kosova i SAD pružiti pristup čitavom spektru investicione podrške Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja SAD-a, kao i uspostaviti obaveze u vezi podrške Korporacije za projekte na Kosovu i kosovskom radu na njima", navodi se u izjavi potpisanoj u okviru posete američke delegacije Prištini.

Predsjednik Kosova Hašim Tači odlikovao je u ponedjeljak uveče specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela medaljom za zasluge. Tači je Grenela odlikovao za izvanredan doprinos dijalogu i postizanju sporazuma u Vašingtonu 4. septembra.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.