Simović: Pokrenuli smo novi investicioni zamah koji će donijeti nova radna mjesta I novi kvalitet života u Kolašinu i na cijelom sjeveru

Simović: Pokrenuli smo novi investicioni zamah koji će donijeti nova radna mjesta I novi kvalitet života u Kolašinu i na cijelom sjeveru

„Unaprijedili smo poslovni ambijent, gradimo autoput, pokrenuli smo izgradnju skijališta vrijednih 120 miliona eura i do sada investirali preko 55 miliona eura. U Kolašinu je do sada investirano preko 30 od ukupno 50 miliona eura koliko je već ugovoreno, za izgradnju žičara i prateće infrastrukture. Izdašnom bespovratnom podrškom obezbijedili smo dinamičan razvoj poljoprivrede, investiramo u seosku putnu i vodovodnu infrastrukturu, unapređujemo sektor drvoprerade…“ kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović tokom radne posjete Opštini Kolašin.

Tokom posjete potpredsjednik Simović i predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bato Bulatović sastali su se sa drvoprerađivačima iz Kolašina.

„Država je investirala i stvorila uslove, a sada investiraju i drugi. Pokrenuli smo novi investicioni zamah koji će donijeti nova radna mjesta, nove šanse za plasman poljoprivrednih proizvoda i novi kvalitet života u Kolašinu i na cijelom sjeveru Crne Gore.Više nije riječ o investicijama koje trebaju da se pokrenu. Sada je riječ o investicijama koje se realizuju. Samo kroz program „ekonomskog državljanstva”, koji je usmjeren prije svega na ubrzani razvoj manje razvijenih opština do sada je ugovoreno sedam projekata, od čega čak četiri u Kolašinu. Riječ je o izgradnji četiri hotela visoke kategorije vrijednosti 55 miliona eura, kapaciteta 525 soba, čijom će se izgradnjom otvoriti 340 novih radnih mjesta.“ - kazao je potpredsjednik Simović.

U neposrednom razgovoru sa drvoprerađivačima, kako je saopšteno, bilo je riječi o tržišnim izazovima sa kojima se susrijeću i na domaćem i na izvoznom tržištu i o pravcima za njihovo prevazilaženje. Takođe, razgovaralo se i o izazovima realizacije investicija u oblasti drvoprerade i reformi upravljanja šumskim fondom. Započete investicije su sada već izvjesna šansa za sektor drvoprerade, kao i za druge proizvodne sektore za angažovanje lokalne radne snage tokom izgradnje. Nakon završetka izgradnje hotela, to će biti šansa za zapošljavanje građana Kolašina i najzahvalnije tržište za plasman poljoprivrednih proizvoda.

11

Sumirani su i ostvareni rezultati sektora šumarstva i drvoprerade koji su, kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, ohrabrujući i to:

"U prošloj godini ostvaren je rekordan prihod u šumarstvu i drvopreradi od 120 miliona €, što je za oko 50 miliona € više nego u 2015. koja je bila rekordna po industrijskoj proizvodnji; U istom periodu broj zaposlenih povećan za 850; Prihodi Uprave za šume, uz smanjeni obim sječe su uvećani za 1,2 miliona € u odnosu na 2016. uz 100% naplativost koncesionih naknada;Izvoz neobrađenog drveta u prošloj godini smanjen je za 41 put u odnosu na 2016;Proizvodnja peleta u prošloj godini uvećana je za 3,5 puta u odnosu na 2016; U prethodnom četvorogodišnjem periodu posađeno je 3,7 miliona sadnica, ili po 6 novih sadnica za svakog stanovnika Crne Gore;Značajno su redukovane sve bespravne aktivnosti u šumarstvu.Značajno popravljeno stanje šumske infastrukture I pristup ruralnim područjima;".

Predstavljeni su i planovi u ovoj oblasti.

Promijeniće se , napominju iz MPRRa, dosadašnji način koncesionog korišćenja šuma formiranjem privrednog društva "Šume Crne Gore DOO" koje će gazdovati državnim šumama na novim osnovama.

"Preko Berze drveta obezbijediće se bolja dostupnost sirovine drvoprerađivačima, sa posebnim povoljnostima prema onima sa većim stepenom finalizacije. Ovim modelom organizacije stvoriće se uslovi za formiranje novih malih i srednjih preduzeća i unapređenje konkurencije. Posebna pažnja biće posvećena korišćenju sporednih šumskih proizvoda: gljiva, ljekobilja i šumskog voća. U prošloj godini iz Crne Gore je izvezeno 7,5 miliona eura tih proizvoda, uglavnom u neprerađenom obliku što predstavlja značajan potencijal za preradu i povećanje izvoza.", zaključuju iz resornog ministarstva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.