Eraković: U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, otvaranje granica kad se steknu uslovi
Foto:Screenshot

Direktor KCCGa za Vijesti

Eraković: U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, otvaranje granica kad se steknu uslovi

Crnogorski zdravstveni sistem spreman je da odgovori u slučaju većeg broja oboljelih od KOVID-a 19, a i u sudaru sezonskog gripa i koronavirusa, kazao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković.

On je, gostujući na televiziji Vijesti, kazao da epidemija koronavirusa u Crnoj Gori ide u pravcu blagog smirivanja.

„Ako posmatarmo klinički dio, možemo da zaključimo da imamo blagi pad epidemije, odnosno pritiska na zdravstveni sistem. Sa druge strane, imamo broj novoregistrovanih slučajeva koji je pokazivao pad, izuzev jučerašnjog dana”, rekao je Eraković.

On smatra da je glavni uzrok dobrih rezultata to što je značajan dio građana Crne Gore prepoznao važnost mjera.

„U slučaju sudara dva gripa spremni smo da odgovorimo, svjesni izazova da će biti mnogo teža situacija nego u ovom trenutku. Nadamo se da će se u tom periodu nositi češće maske, tako da će transmiisja virusa biti manja“, rekao je Eraković.

On je naveo da je crnogorski zdrvavstveni sistem spreman i uslučaju većeg broja oboljelih.

“Na zdravstveni sistem možemo da budemo ponosni. Napravljena je dobra reorganizacija sistema. Velikim požrtvovanjem zaposlenih došli smo do ovakvih rezultata“, rekao je Eraković.

 Eraković kaže da su u Kliničkom centru trenutno dva pacijenta koja su životno ugrožena, jedan je 1954. godište, drugi 1968.

„Činjenica je da je virus izuzetno opasan, da pravi ogromne probleme kod pacijenata kod kojih se razvije klinička slika“, rekao je Eraković.

On je kazao da Institut za javno zdravlje (IJZ) razmatra otvaranje granice sa regionom.

„IJZ ima specifičan način u odlučivanju. Procjenjuju ne samo iz koje zemlje bi došli turisti već i broj turista koji bi došao iz te zemlje. Pratimo stalno situaciju i granice će se otvoriti onog trenutka kad se steknu uslovi“, rekao je Eraković.

Eraković je naveo da Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) traži najbolji model po kome bi obrazovni sistem počeo na vrijeme.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.