Opozicioni bojkot Skupštine građani
Ilustracija

Opozicioni bojkot Skupštine građani "debelo platili"

Za manje od mjesec biće održani parlamentarni izbori. Mandat poslanika ovog saziva skupštine obilježio je djelimični ili totalni bojkot rada parlamenta od strane opozicije. A prema zvaničnim podacima, opoziciji je, po osnovu plata i redovnog finansiranja političkih subjekata od novembra 2016. do 1.maja ove godine, isplaćeno više od 9 miliona eura.

Po osnovu zarada opozicionim poslanicima je isplaćeno više od 2 miliona 225 hiljada, dok je po osnovu redovnog finansiranja političkih subjekata opoziciji isplaćeno skoro 6 miliona i 9 stotina hiljada,piše Nova M.

Demokrate Alekse Bečića i URA Dritana Abazovića partije su u potpunosti bojkotovale sjednice Parlamenta. Demokrate su na kratko ušle u Skupštinu, konkretno u ad hok formirani Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, i to tek nakon intervencije šefa Delegacije EU Aiva Orava, ali su nakon toga nastavili s totalnim bojkotom. Demokratama je po osnovu zarada poslanicima, isplaćeno blizu 480 hiljada eura, dok su URA-ini poslanici dobili oko 125 hiljada eura.

Prema podacima Skupštine Crne Gore, po osnovu redovnog finansiranja političkih subjekata, Demokratama je isplaćeno više od milion i 600 hiljada eura, dok je URA za isti period dobila nešto više od 430 hiljada eura.

Predsjednik nadležnog, Administartivnog odbora u tek završenom sazivu Parlamenta Luiđ Škrelja u izjavi za Novu M, kaže da osuđuje ponašanje opozicionih poslanika, koji nijesu prisustvovali nijednoj sjednici Skupštine.

"Zašto oni nisu prisustvovali četiri godine, ja se nadam da će građani 30. avgusta odgovoriti na to pitanje i najbolje je da prepustimo da građani kažu šta misle o onima koji su im dali mandat da ih predstave u najvećem zakonodavnom domu, da nisu našli za shodno da to ispoštuju, a redovno su primali sve naknade, koje nijesu male, sve beneficije koje pruža funkcija poslanika, a onda od građana ponovo traže mandat", kaže Škrelj.

Demokratski front, kao i Demos, SNP i Socijaldemokratska partija u više navrata su započinjali, pa prekidali bojkot. Poslanici Demokratskog fronta definitivno su se u skupštinske klupe vratili sredinom prošle godine, kako analitičari procjenjuju, jer je počela da im opada popularnost.

"Smatram da su uviđeli da su napravili grešku da ne ulaze u parlament dvije godine. Ali sve što se propušta u životu, rijetki su slučajevi da se to može nadoknaditi", kaže Škrelja.

Poslanici Demokratskog fronta su, po osnovu zarada od novembra 2017. do 1.maja godine primili više od milion i 180 hiljada, pokazuju podaci iz Parlamenta, poslanici SDP-a više od 230 hljada, dok su poslanici Socijalističke narodne partije po osnovu zarada prihodnovali blizu 210 hiljada eura.

Po osnovu finansiranja političkih subjekata, Demokratskom frontu je za nepune četiri godine isplaćeno više od 3 miliona i 200 hiljada eura, SDP-u blizu 994 hiljade, dok je SNP po osnovu redovnog finansiranja političkih subjekata prihodovao skoro 600.000 hiljada eura, kažu zvanični podaci.

"U okviru iznosa za Demokratski front, URA i SNP uračunate su i zarade pojedinih poslanika koji su bili na njihovim izbornim listama za parlamentarne izbore 2016. godine, a u toku 26. Saziva su postali članovi Posebnog kluba poslanika i kluba SNP-DEMOS", saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Skupštine Crne Gore.

Mandat posljednjeg saziva Skupštine obilježilo je i napuštanje partija i dalje razuđivanje. Tako je poslanik Neđeljko Rudović napustio Građanski pokret Ura sredinom 2018, a pristupio Demosu Miodraga Lekića početkom godine. Aleksandar Damjanović napustio je 2017. SNP, iz kojeg su nastale Demokrate, a nekoliko mjeseci kasnije mjesto predsjednika SNP-a napustio je Srđan Milić, a zamijenio ga je Vladimir Joković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.