Iran: Broj žrtava koronavirusa tri puta veći nego što je prijavljeno
Ilustracija

Iran: Broj žrtava koronavirusa tri puta veći nego što je prijavljeno

Broj umrlih od koronavirusa u Iranu tri puta je veći od zvaničnih podataka koje objavljuje tamošnja vlada, pokazuje istraživanje BBC na persijskom.

Prema podacima iz iranske Vlade, od kovida-19 u toj zemlji je do 20. jula umrlo više od 42.000 ljudi, dok je ministarstvo zdravlja zvanično saopštilo da je umrlo 14.405 osoba, prenosi BBC.

Broj zaraženih skoro je duplo veći - 451.024 u odnosu na zvaničnih 278.827 inficiranih osoba.

Iran je jedna od najpogođenijih zemalja epidemijom koronavirusa.

Posljednjih nedelja suočava se sa rastom brojki zaraženih i umrlih na dnevnom nivou.

Prema listama i medicinskim zapisnicima u koje je BBC imao uvid, prva smrt od posljedica koronavirusa u Iranu zabilježena je 22. januara. To je skoro mjesec dana prije prve zvanično potvrđene smrti od kovida-19 u Iranu.

Od početka epidemije bila je upitna vjerodostojnost zvaničnih brojki, piše BBC.

Mnogi regionalni lideri i stručnjaci ranije su ukazivali da se brojevi na regionalnom i nacionalnom nivou ne uklapaju.

Stvarni brojevi zaraženih i umrlih vjerovatno su veći od zvaničnih podataka svuda u svijetu, a najčešći razlog je nedovoljno testiranje.

Međutim, prema izvještajima u koje je BBC imao uvid, iranske vlasti imale su zabilježene smrti od kovida-19, ali su dnevno objavljivali znatno manji broj umrlih, te je indikativno da su se brojevi prikrivali namjerno, piše britanski javni servis.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.