Organizovanje studijskog programa konzervacije i restauracije neophodno zarad očuvanja kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore
Organizovanje studijskog programa neophodno zarad očuvanja istorije

Vlada usvojila predlog

Organizovanje studijskog programa konzervacije i restauracije neophodno zarad očuvanja kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore

Vlada Crne Gore na jučerašnjoj sjednici usvojila je Informaciju o potrebi organizovanja studijskog programa konzervacije i restauracije, čiji su predlagači Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvjete.

Organizovanjem studijskog programa konzervacije i restauracije u Crnoj Gori, na inicijativu Ministarstva kulture, biće stvorena odgovarajuća kadrovska struktura koja može odgovoriti kako sa aspekta stručnog i praktičnog nivoa, tako i sa aspekta primjene savremenih standarda, metoda i metodologija.

"Sve pomenuto u interesu je zaštite i očuvanja svih elemenata neprocjenjivih vrijednosti kulturnog nasljeđa Crne Gore i daljeg unapređenja konzervatorske djelatnosti u kontekstu održivog korišćenja kulturne baštine, njene ekonomske, turističke i druge valorizacije, poštujući princip očuvanja svih kulturno-istorijskih slojeva koji su obilježje sveukupnog nasljeđa Crne Gore i njenog identiteta, što je i jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture. Ova oblast od neprocjenjivog je značaja za relevantno tumačenje i prezentaciju kulturno-istorijske i društvene prošlosti, stoga je formiranje ovog studijskog programa i pitanje naše odgovornosti za budućnost. I kroz ovu inicijativu, Ministarstvo kulture iskazuje posvećenost daljem razvoju, pored ostalih, i konzervatorske djelatnosti, a sve u interesu očuvanja identiteta i svih naslijeđenih kulturnih vrijednosti u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Napomenuli su da je Univerzitet Crne Gore, aktom broj 01-2093 od 7. maja 2020. godine, iskazao podršku u osnivanju ovog studijskog programa, razradio koncept i preduzeo konkretne mjere, pripremio dokumentaciju za akreditaciju i osnivanje Interdisciplinarnog studijskog programa konzervacija i restauracija, osnovnih i master studija, uz napomenu da se u kasnijoj fazi organizuje i doktorski nivo studija.

Posebna vrijednost programa biće i u naučnom kapacitetu za istraživanje, umrežavanje sa srodnim međunarodnim programima i privlačenju značajnijih međunarodnih fondova.

"Uvažavajući značaj unapređenja kadrovske baze, kao i njihov potencijal u pogledu osnovnog studijskog zvanja, kompetencija i vještina u djelatnostima zaštite i očuvanja kulturne baštine, potrebna sredstva za ovaj studijski program biće obezbijeđena kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, koji na prijedlog Ministarstva kulture donosi Vlada Crne Gore, na godišnjem nivou, a u skladu sa članom 128 Zakona o zaštiti kulturnih dobara", poručuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.