Ruska crkva raščinila monaha koji je negirao opasnost od korona virusa
ilustracija

Ruska crkva raščinila monaha koji je negirao opasnost od korona virusa

Ruska pravoslavna crkva raščinila je danas monaha koji je negirao opasnost od korona virusa, kritikovao restriktivne mjere Kremlja uvedene radi suzbijanja epidemije i preuzeo kontrolu nad manastirom.

Crkveni sabor u Jekaterinburgu odlučio je da razriješi oca Sergeja koji je pažnju javnosti privukao pozivajući vjernike da otkažu poslušnost liderima Crkve i da ne poštuju odluku o zatvaranju vjerskih objekata tokom pandemije korona virusa.

Otac Sergej nije došao na današnju sjednicu i odbacio je odluku.

Na snimku koji je objavio jedan od njegovih pristalica, poziva sljedbenike da dođu da brane ženski manastir u gradu Srednjeuraljsk u koji je zatvoren u junu.

Crkva je u maju zabranila ocu Sergeju da obavlja svešteničke dužnosti, ali je on nastavio da drži propovijedi, a u junu je preuzeo kontrolu nad manastirom blizu Jekaterinburga koji je osnovao prije više godina.

Brojni volonteri, među kojima su bili i učesnici ratnog sukoba proruskih separatista i ukrajinskih snaga na istoku te zemlje, pomogli su mu u sprovođenju pravila, dok su dotadašnja igumanija i nekoliko časnih sestara napustile manastir.

Pandemiju korona virusa otac Sergej je proglasio nepostojećom, a elektronske potvrde u Moskvi i nekim drugim regionima uvedene radi suzbijanja epidemije osudio je kao "satanistički elektronski kamp".

Vakcine koje se prave za korona virus opisuje kao dio globalne zavjere za kontrolu masa putem čipova.

U prošlomjesečnom snimku iz njegove monaške sobe, na čijim su zidovima ikone i slike ranijih crkvenih poglavara, ali i poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i sovjetskog komunističkog diktatora Josifa Visarionoviča Staljina, otac Sergej je upozorio crkvene zvaničnike da će silom morati da zauzmu manastir da bi ga izbacili.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.