Sa konferencije

Mugoša: Virus je unešen u zemlju koja je 42 dana bila čista, sada gasimo stotine požara; Eraković: U CG 39 pacijenata na liječenju, 4 životno ugrožena

Direktor Kliničkog Centra Crne Gore, Jevto Eraković je kazao da je u Crnoj Gori trenutno na liječenju 39 pacijenata, saopštio je direktor KCCG Jevto Eraković na konferenciji za medije.

"U KCCG 14, od toga dva pacijenta životno ugrožena, u Baru sedam i svi su stabilni, u Beranama 18 pacijenata od toga je dvoje životno ugroženo'', rekao je on.

On je naveo da upoređujući podatke na današnji dan u odnosu na isti dan u proteklom talasu epidemije vidimo da ima mnogo više zaraženih pacijenata i da je prenos virusa mnogo brži.

Eb2WieXQAAHFxa

Jevto Eraković

Eraković je naglasio da sve mjere koje su donijeli  u okviru IJZ i NKT-a donešene su na pravi način i upravo vrijeme.

"Naš zdravstveni sistem je sada mnogo spremniji nego na početku, ali sada nije samo do zdravstvenoog sistema.Sada dosta zavisi od vas, još jednom vas molim da zajedno to uradimo, da poštujemo mjere koje su propisane i na taj način ćemo se najbolje zaštititi. Vidimo da se u ovom talasu dosta manje poštuju mjere'', kazao je Eraković.

Direktor Instituta za Javno zdravlje, Miomir Mugoša je kazao da svi u sistemu moramo da budemo odgovorni i da sptovodimo one mjere u skladu sa preporukama kako bi obuzdali infekciju.

Mugoša je poručio da nam je potreban odgovoran odgovor zajednice.

"Odgovor će biti dobar ako svi budemo odgovorni", kazao je Mugoša.

Upitan zašto ističu da su stradali pacijenti preminuli od IMPORTOVANOG virusa, Mugoša je kazao:''Zato što je virus unešen u zemlju koja je bila čista, koja 42 dana nije imala infekcije, onda dođe do širenja na svadbi gdje je bilo desetine ljudi, u porodicama, inficiraju se vani i onda uđu u Crnu Goru i ostvare na stotine kontakata koji naprave na stotine požara koje mi onda moramo da gasimo. I onda sada imamo lokalnu transmisiju koju moramo da suzbijamo'', objasnio je.

On je naveo da je Crna Gora otvorila granice za države EU.

“Zašto nijesmo i za najbliže okruženje? Pita neko: Zašto ako može EU da se otvori za pojedine zemlje iz ovog regiona ne otvara Crna Gora?”, kazao je Mugoša.

Pojašnjava da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU, mala, dok je mogućnost da ugroze Crnu Goru velika.

"Isti kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj  turista i neće nas ugroziti”, kazao je Mugoša. 

Kako je naveo i da svaka zemlja procjenjuje epidemiološku situaciju samostalno.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.