Sve je stalo samo djeca rastu: Kotorski festival pozorišta za djecu
Opština Kotor

Sve je stalo samo djeca rastu: Kotorski festival pozorišta za djecu

Kotorski festival pozorišta za djecu biće održan 28. put, u tradicionalnom terminu od 2. do 10 jula, navodi se u saopštenju Opštine Kotor.

Oni su objasnili da moto 28. Kotorskog festivala pozorišta za djecu glasi: "Sve je stalo, samo djeca rastu", a ukazuje na potrebu da se, u nizu geopolitičkih nemira, prirodnih katastrofa i egzistencijalnih kriza, ostvarivanje elementarnih dječijih prava i potreba mora omogućiti i poštovati.

"Tako da, iako u skraćenom terminu i manjem obimu nego prethodnih godina, trudićemo se da i ovogodišnje izdanje priredimo što odgovornije i kvalitetnije, kako bismo zadovoljili kriterijume naše vjerne publike", navodi se u saopštenju.

Iz Kotora su naveli da je program kreiran na bazi aktuelnih pozorišnih predstava za djecu u crnogorskoj produkciji, tako da će se na ovogodišnjem Festivalu Gradsko pozorište Podgorica predstaviti sa dvije svoje nove premijerne produkcije: Macom papučaricom i Na ivici neba.

Nikšićko pozorište će izvesti predstavu Kraljević i prosjak.

Kraljevsko pozorište Zetski dom će premijerno odigrati predstavu Ljubavno doba.

Ponovo će se igrati i predstave koje su produkcija ili koprodukcija Kotorskog festivala pozorišta za djecu, a za koje uvijek postoji veliko interesovanje publike: Ivo Visin – kapetan od snova, Lagarije – predavanje o surogatu, Kinez, Cvrčak i mrav i Kako rastu velik ljudi.

"U planu je i predstava iz Hrvatske, ako se stvore svi formalni uslovi za njihov dolazak u Crnu Goru. To je predstava s razlogom u izvođenju LOFT-a i Kazališne družine Pinklec iz Zagreb. Dječiji žiri će i ove godine pratiti predstave koje će nastupiti u glavnom programu festivala i dodjeliti nagradu Dragan Radulović", ističe se u saopštenju.

Kada je riječ o pratećem programu, u planu su edukativo-kreativne radionice izrade lutaka, glumačka, kao i filmska radionica, koje će voditi poznati pozorišni umjetnici.

Iz Kotora su poručili da će u saradnji sa Bokeškom mornaricom i malim admiralom, biće održana i radionica o istorijatu Bokeške mornarice.

"Na ceremoniji otvaranja nastupiće dječiji hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo".

"U okviru književnog programa biće predstavljena festivalska izdanja, koja njeguju nacionalnu i lokalnu tradiciju, a između njih, biće održana i promocija knjige Jelene Lele Milošević Ivo Vizin – Kapetan od snova, koja ovih dana izlazi iz štampe. Takođe, imaćemo i promociju prvog broja strip časopisa „Stripovanje,“ u izdanju Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor", naveli su u saopštenju.

Tradicionalno, i ove godine nastupiće umjetničke dječije grupe: Mala sirena, Alisa, Infinity dance,kao i Akord iz Nikšića, a takođe će biti iizveden i multimedijalni performans Dječijeg saveza Tivta, Osnovne škole “Nikola Đurković“ iz Radanovića kao i predstavljanje radova sa radionice Kineski kroz igru.

Festival je početkom juna pokrenuo likovni konkurs na temu "Sve je stalo, samo djeca rastu", a dječiji radovi sa konkursa krasiće grad tokom dana Festivala.

Muzički segment Festivala i ove godine podrazumijeva Festival gudača. U okviru dječijeg scenskog stvaralaštva, u planu je predstava Skoči đevojka Dramskog studija Budva, lutkarska predstava Tre sorelle Kulturnog centra Kotor, kao i njihova produkcija sa Teatrom 303, predstava Princeza i žaba. U planu je i projekcija filma Magični ključ Draška Đurovića, kao i muzičko-plesni performans sa elementima francuskog folklora, u izvođenju profesora Patrika Erarda i njegovih učenika, pod pokroviteljstvom francuske ambasade.

"Umjetničke festivalske instalacije za djecu će se i ove godine naći na mnogobrojnim lokacijama širom grada. Neke od njih su već postavljene i predstavljaju svojevrsnu najavu Festivala. Ovogodišnje izdanje festivalskih instalacija pod nazivomKamena baštinapodržano je od strane Ministarstva kulture Crne Gore. Planirano je postavljanje 25 instalacija u gradu, od kojih su neke već dobro poznate našim posjetiocima, tako da su postale znak prepoznatljivosti Festivala. Zadovoljstvo nam je da je Ministarstvo prepoznalo vrijednost ovog projekta i da će ove godine veliki broj novih instalacija biti izrađen zahvaljujući sredstavima predviđenim projektom", kazali su iz Kotora.

"Nadamo se da ovogodišnja situacija neće biti prepreka našoj publici da uživa u festivalskom programu. Naprotiv, vjerujemo da će nakon perioda izolacije, kako fizičke, tako i one umjetničke i kreativne, sa još većom željom dolaziti na predstave i učestvovati u pratećim programima. Želimo još jednom podsjetiti da će i ove godine Kotor biti grad djece tokom trajanja Festivala. Svei može stati, ali djeca zaslužuju dabezbrižno odrastaju", zaključili su u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.