Foto: Rojters

"Crni životi su važni" - novi naziv trga i natpis na ulici u Vašingtonu

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser je, prkoseći predsjedniku SAD Donaldu Trampu, preimenovala Trg Lafajet blizu Bijele kuće, nazvan po heroju Američkog rata za nezavisnost i Francuske revolucije, u "Black Lives Matter Plaza", odnosno "Trg Crni životi su važni".

Ovaj trg postao je glavno mjesto okupljanja demonstranata koji su učestvovali u protestima zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Pripadnici saveznih snaga su u ponedjeljak nasilno i suzavcem rastjerale mirne demonstrante iz tog područja kako bi se Tramp fotografisao s Biblijom ispred crkve koju su oštetili demonstranti.

Gradonačelnica je u pismu predsjedniku napisala da poslednjih dana nije bilo novih hapšenje, i zatražila da vojne jedinice napuste "naš grad".

Ona je angažovala i umjetnike da oslikaju ulice sjeverno od preimenovanog trga, s natpisom "Black Lives Matter" u žutoj boji, uz zastavu grada. Natpis se prostire kroz nekoliko blokova do 16. avenije, jedne od glavnih gradskih saobraćajnica.

Međutim, lokalna organizacija pokreta "Black Lives Matter" kritikovala je potez kao skretanje pažnje od zahtjeva za smanjenjem budžeta lokalne policije, dok demonstranti širom zemlje ističu isti zahtjev.

"Black Lives Matter, znači uskratite policiji sredstva", napisala je ta grupa na Tviteru.

Donald Tramp je za gradonačelnicu rekao da je "nekompetentna" i dodao da ju je Nacionalna garda spasila od "velikog sramoćenja".

Francuski markiz De Lafajet, po kome je trg nazvan, heroj je Američkog rata za nezavisnost, a kasnije je imao jednu od ključnih uloga u Francuskoj revoluciji kao prvi zapovjednik Nacionalne garde.

 

Hina/N1 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.