Paunović: U budžetu će nedostajati 350 miliona eura, potrebna reorganizacija javne potrošnje
Bojan Paunović

Rebalans neophodan

Paunović: U budžetu će nedostajati 350 miliona eura, potrebna reorganizacija javne potrošnje"

Zbog pandemije koronavirusa ekonomske posljedice u svakoj zemlji su neminovne pa tako i u Crnoj Gori. Procjena je da će ove godine nedostajati 350 miliona eura u budžetu u odnosu na ono što je prvobitno planirano, kažao je generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović. Rebalans je potreban, kaže Paunović uz najavu da će o tome biti riječi ove sedmice.

Pandemija koronavirusa uticala je na ekonomije svih zemalja svijeta pa tako i Crne Gore. Kako je kazao za Novu M generalni direktor Direktorata za državni budžet Bojan Paunović suočavamo se sa krajnje neizvjesnim i nepovoljnim ekonomskim ambijentom a za očekivati je i razne ekonomske posledice.

"Ono što u praksi vidimo je smanjenje punjenja budžeta ali takođe postoji i potreba reorganizacije javne potrošnje kako bi se obezbjedio fiskalni prostor za finansiranje dodatnih troškova, povezanih i sa sektorom zdravstva i sa dodatnim socijalnim davanjima i sa finansiranjem paketa mjera koje je Vlada do sada donijela i koje će donijeti u narednom periodu, tako da rebalans je potreban i na njemu intenzivno radimo i očekujemo da će već ove nedjelje biti razgovora na tu temu", kazao je Paunović za Novu M.

Očekivanja su, kaže Paunović, značajni pad prihoda, ali i prekompozicija rashoda u cilju obezbjeđivanja i izmirenja svih obaveza u redovnim rokovima.

"Tako da je neka procjena da će 350 miliona nedostajati u ovoj godini dodatnih sredstava u odnosu na ono što je inicijalno bilo planirano", poručio je Paunović, i dodao da aktuelna situacija zahtjeva novo obezbjeđivanje sredstava.

Paunović je za Novu M rekao da već vode razgovore sa svim referentnim međunarodnim finansijskim institucijama.

"Bilo da su kreditni aranžmani ili donacije, tako da značajna podrška EU od nepovratnih 53 milona eura, a pored toga očekujemo da obezbjedimo dio sredstava u saradnji s MMFom kroz pristup instrumentu brzog finansiranja, dio sredstava od Evropske komisije kroz pruistup  instrumentu finansijske podrške i dio sredstava uz aranžman sa Svjetskom bankom. Kada sve to uzmemo očekujemo da ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju za ovu godinu", objasnio je direktor Direktorata za državni budžet.

MMF je projektovao pad od devet odsto crnogorske ekonomije, Evropska komisija 5.9 a Svjetska banka 5.6. Očekivanja su, kaže Paunović, da je pad neminovan ali i oporavak.

"Ono što je zajedničko jeste da će pad biti izvjestan i značajan, ali takođe da će imati oporavak. Tako da naše procjene se kreću u tom opsegu i naša projekcija je da će to biti 6.8 procenata", zaključio je Paunović.

Za ovu godinu obezbijedjena su, kaže, i dodatna sredstva od Svjetske banke u iznosu od 250 miliona eura. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.