Crna Gora  kao prva “corona free” država će biti prepoznata kao sigurna destinacija
ilustracija

MVP očekuje

Crna Gora kao prva “corona free” država će biti prepoznata kao sigurna destinacija

Evropska komisija (EK) preporučila je državama članicama Evropske unije (EU) da produže ograničenje na putovanja za sve građane trećih zemalja do 15. juna, kazali su Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Iz MVP su kazali agenciji MINA da očekuju da će Crna Gora kao prva “corona free” država biti prepoznata i uključena kao sigurna destinacija.

Oni su naveli da kriterijum za otvaranje spoljnih granica EU nije broj zaraženih slučajeva infekcijom Covid19.

“Preporuka EK je da se produži ograničenje na putovanja za sve građane trećih zemalja do 15. juna ove godine”, kazali su iz MVP.

Prema njihovim riječima, na toj liniji je i odluka zemalja poput Hrvatske i Njemačke koje otvaraju granice s državama EU i Šengenske zone, ali ne i sa zemljama koje ne pripadaju pomenutim kategorijama.

“Sigurni smo da će u narednoj fazi, na liniji prezentovanih Smjernica i eventualnih daljih kriterijuma bezbjednog putovanja unutar i van EU, Crna Gora na osnovu svoje reputacije prve “corona free” države biti prepoznata i uključena kao sigurna destinacija”, kazali su iz MVP.

Oni su ukazali da su, od početka pandemije, a s ciljem smanjenja rizika širenja infekcije COVID 19, sve države članice primijenile određene restrikcije.

“Spoljne granice EU su zatvorene za sva putovanja koja nijesu apsolutno neophodna i mnoge države članice su privremeno uvele unutrašnje granične kontrole. EK je pozvala države članice EU i Šengena da produže ovu mjeru na spoljnoj granici do 15. juna ove godine”, naveli su iz MVP.

EK je, kako su kazali, 13. maja preporučila otvaranje granica unutar EU, fazno i kao dio paketa mjera za povratak turizma i putovanja.

“Fazno otvaranje granica podrazumijeva postepeno i koordinirano otvaranje unutar EU kako bi u drugoj fazi bile otvorene i spoljne granice Unije. Preporuke mjera koje je EK objavila sredinom maja se odnose na sve zemlje članice EU i ostale članice Šengen zone”, pojasnili su iz MVP.

Prema njihovim riječima, radi se o pristupu koji zahtijeva blisku saradnju između država članica i Komisije s ciljem postepenog ukidanja graničnih kontrola, odnosno nesmetane slobode kretanja pri čemu se, prije svega, vodi računa o epidemiološkoj slici.

“EK je spremna da se blisko poveže sa državama Zapadnog Balkana u primjeni Mape puta za ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog COVID 19, a na liniji podrške koju daje u borbi protiv pandemije”, kazali su iz MVP.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.