Foto: EPA

Molitva za čovječanstvo pape Franja na praznom trgu Svetog Petra

"Bog od svakog od nas traži da se probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu"

Molitvom i blagoslovom "Urbi et Orbi", papa Franja je odgovorio na pandemiju koronavirusa na praznom trgu ispred Bazilike Svetog Petra u Rimu.

"Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u vazduhu... uplašeni smo i izgubljeni", rekao je Papa na stepenicama Bazilike Svetog Petra, ispred sablasno praznog i kišom okupanog trga prije nego što je uputio blagoslov gradu i svetu (Urbi et Orbi) koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs.

Ispod bijele nadstrešnice, papa Franjo je rekao da smo shvatili da smo svi "u istom čamcu, krhki i dezorijentisani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svako od nas osjećajući potrebu da tješi druge".

Papa je pohvalio ljekare, sestre, prodavce, čistače, negovatelje, policiju i dobrovoljce i poručio da oni, a ne bogati i slavni, "pišu presudne događaje našeg vremena".

Poglavar Rimokatoličke crkve poručio je vjernicima da Bog od svakog od nas traži da se "probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo".

Papa se molio ispred drvenog krsta koji se inače čuva u jednoj rimskoj crkvi, a za ovu posebnu priliku je postavljem na Trgu Svetog Petra.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.