SPC: Nećemo prestati sa pričešćivanjem vjernika, odlazak u crkvu ne koristiti kao izgovor  za nepoštovanje mjere samoizolacije
ilustracija

SPC: Nećemo prestati sa pričešćivanjem vjernika, odlazak u crkvu ne koristiti kao izgovor za nepoštovanje mjere samoizolacije

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da neće biti prekida služenja liturgija i vršenja pričešća.

Kako navode, to je stvar oko koje se ne može raspravljati, "ona predstavlja osnovu naše vjere u Boga".

Sinod je vjernike pozvao da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

U saopštenju se navodi da će SPC primijeniti preporuke Vlade Srbije da se u cilju suzbijanja širenja koronavirusa "vjerski obredi u vjerskim objektima i na otvorenom prostoru vrše bez prisustva vjernika".

SPC je pozvala sve vjernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na bogosluženja.

"Ponavljamo: rizik nije sveto Pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i 'na isceljenje duše i tijela') već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog Pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vrijeme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocjenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbjegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja", dodaje se u saopštenju.

Bogosluženja je moguće pratiti putem televizijskog i radio-prenosa i crkvenih internet-stranica.

"Ostala činodejstva, naročito svetu Tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga mjerama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih", navodi se.

SPC je naglasila da odlazak u crkvu "nije dobro" koristiti kao izgovor "pred svojom savešću i pred bližnjima" za nepoštovanje mjere samoizolacije.

"Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donijela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti Arhijerejski Sinod", navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.