Ivan Brajović

Brajović poručio

"Crna Gora će nastaviti da se suprotstavlja svim oblicima šovinizma i ispoljavanja netrpeljivosti"

Crna Gora će nastaviti da doprinosi razvoju crnogorskog društva koje nikada nije podržavalo nacionalističke ispade, već jasno identifikuje i otvoreno se suprotstavlja svim oblicima šovinizma i ispoljavanja netrpeljivosti, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

"Takva državna politika, koja baštini ono najbolje iz crnogorske tradicije, čini da sa ponosom pripadamo državi koja može biti primjer saglasja nacija, vjera i kultura i u kojoj svi uživaju jednaka prava, slobode, ali i obaveze", rekao je Brajović.

On je, na konferenciji, povodom Dana sjećanja na Holokaust, kazao da u Crnoj Gori postoji građanska samosvijest o potrebi poštovanja načela tolerancije, mira i suživota.

"Zato su građani Crne Gore, kao i građani drugih država u Crnoj Gori, njihova imovina, tradicija i obilježja sigurni i zaštićeni", kazao je Brajović.

Naglašavajući da  Crna Gora posvećeno njeguje vrijednosti antifašizma.

"U ovim danima te vrijednosti se ogledaju u odlučnosti države da sačuva one postulate koji život u Crnoj Gori čine bezbijednim za sve građane, njihova ljudska prava i zadovoljavanje potreba u modernoj demokratskoj državi 21. vijeka", rekao je Brajović.

On je poručio da Dan sjećanja na žrtve holokausta bude podsjetnik i na sve antifašiste koji su svoje živote položili za slobodu svoje i drugih država od nacističkog zla.

"Zarad tih žrtava i duga prema njima, Crna Gora neće dozvoliti da se revidiraju istorijske činjenice, da se relativizuju zločini, niti će kolaboracioniste proglašavati patriotama", rekao je Brajović.

On je kazao da je holokaust, kao najdrastičniji primjer ksenofobije i rasizma, trajna opomena svim društvima da se moraju znati uzroci nastanka, kako se to zlo nikada više ne bi ponovilo.

Prema njegovim riječima, buduće generacije moraju se činiti budnim i uvijek opreznim, sa temeljnim znanjem i punom sviješću o dešavanjima koja su dovela do holokausta.

"U Crnoj Gori, buduće generacije treba da budu nastavljači najboljeg iz crnogorske istorije, da čuvaju sve vjere i nacije i svima njima poručuju da je naša država siguran dom", kazao je Brajović na konferenciji.

On je rekao da se danas poklanjamo sjenima svih žrtava holokausta, a oslobađanje preživjelih iz logora Aušvic slavi se kao pobjedu života i napretka i pobjeda dobra nad ništavilom zla.

"Neka naš današnji susret bude doprinos pobjedi dobra u Crnoj Gori i cijelom svijetu", poručio je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.