Nesreća u Hrvatskoj: Vojni helikopter se srušio u more (VIDEO)
Foto: Screenshot

Nesreća u Hrvatskoj: Vojni helikopter se srušio u more (VIDEO)

Vojni helikopter srušio se oko 11 sati u more kod malog ostrva Zlarin u blizini Šibenika. Na terenu su brojne službe, a kako piše Šibenik.in, iz mora je izvučeno tijelo jedne osobe.

U Operativnom dežurstvu policije su u 11.06 sati dobili dojavu da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter.

Odmah po dojavi na mjesto događaja su upućena dva broda Postaje pomorske policije, uz policijske službenike ostalih policijskih stanica, a o ovom događaju su obaviještene i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

Policije je najavila u 14.30 sati konferenciju za štampu na kojoj će iznijeti više detalja o ovoj nesreći, prenosi Index.hr.

Kako je objavio MORH, riječ je o vojnom helikopteru.

"Došlo je do pada helikoptera "Kiowe OH-58 D" tokom trenažnog leta koji je započeo danas. Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade", kazali su iz MORH-a.

Riječ je o helikopterima koji su u sastavu MORH-a, stigli kao donacija SAD-a Hrvatskoj 2015, a u pitanju je 16 helikoptera. U SAD su bili proglašeni vojnim viškom.

"Svih 16 odabranih helikoptera proizvedeni su između 2010. i 2012. godine i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD-a", pisao je MORH na svojim stranicama 2015. godine nakon što su stručnjaci Hrvatske vojske u SAD-u odabrali i pregledali helikoptere.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.